Акценти
Начало / Общество / Започна строителството на изстрадания обходен път на Бохот

Започна строителството на изстрадания обходен път на Бохот

Вече трети ден в село Бохот върви строителството на обходния  път, който трябва да поеме трафика на тежките  камиони, които от няколко години преминават по ул. „Христо Ботев” в селото на път за Стопанския двор  и тормозят живеещите  в близост хора. Тежките 50-тонни камиони са изровили улицата, от вибрациите къщите на хората са се пропукали, а през лятото положението е още по-нетърпимо заради облаците прах след камионите. Преди десетина дни хората излязоха на протест, за пореден път, с настояването кметът на  Община Плевен да изпълни обещанието си да бъде изграден обходен маршрут за тежките возила. Те недоволстваха, че обещанието е било още до края на юни пътят да бъде готов. Обещаха ни, но това не беше направено и ние продължаваме да живеем в този кошмар, недоволстваха те. „Ситуацията от две години е една и съща – постоянно се дават  обещания, които не се спазват. През лятото движението на тежките камиони продължава до 1-2 часа през нощта и започва още рано сутрин. Не е изключение камиони да минават и през нощта. Този трафик е от ранна пролет, когато камионите са натоварени с торове и продължава до края на септември. Ние искаме да живеем в нормални условия – без облаци прах около къщите ни,без тътен от тежки камиони и в крайна сметка в сигурност. Нормално е нито един тежкотоварен камион да не минава през населено място, а по обходен маршрут”, каза тогава пред журналисти Венцислава Ганчева, която се надявала в Бохот да намери спасение от шума на големия град.

Кметът проф. Димитър Стойков oбеща пред протестиращите, че строителството на пътя ще започне на 29 юли и Община Плевен ще осигури необходимите средства за изграждането на общинската част от трасето. Общината е осигурила 26 000 лв. за изграждането на около 250 м  от пътя, като ще се търси дофинансиране от 15-20 000 лв. за изграждане на още около 150 м. Целият път е с дължина около километър, от които близо 700 м са ангажимент на арендатора, собственик на Стопанския двор, в който се намира кантарът за тежкотоварни камиони, станал причина за кошмарът на бохотчани.

Сега, когато строителството започна, хората са притеснени, че се работи твърде бавно. От Инициативния комитет, който организира протестите на бохотчани, предупреждават, че ще следят отблизо строителството. Ще сигнализираме веднага, ако забележим проблеми, закани се Виолета Мицева, председател на Инициативния комитет. Хората бързат обходният път да бъде направен час по-скоро, за да се сложи край на тътена и прахоляка, заради които не могат да отворят прозорците си дори и нощем.

Междувременно от началото на миналата седмица в началото на ул. „Христо Ботев” е сложен ограничителен знак, който забранява движението по улицата на камиони по-тежки от 14 т.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...