Акценти
Начало / Общество / С нова експертиза и разпит на свидетели продължава през април делото срещу ромския бос Съби Младенов

С нова експертиза и разпит на свидетели продължава през април делото срещу ромския бос Съби Младенов

На 23 април ще продължи делото срещу ромския бизнесмен Съби Младенов от Долна Митрополия. В края на месец март 2010 год. той откри стрелба с автомат „Калашников“ по свои роднини от клана Златарите. Една жена беше убита, други двама мъже – ранени.

За април са определени и две резервни дати, на които при нужда ще продължат заседанията на Окръжен съд Плевен – 24 и 27 април.

Този месец делото продължи също в три поредни дни. За следващото заседание е поискана комплексна съдебно-медицинска експертиза и балистична такава, които да установят фактите и подробностите около престъплението. Тогава ще бъдат разпитани и свидетелите, които не се явиха този месец в съдебната зала.

На 29 март 2010 год. Събчо Младенов откри стрелба с автомат „Калашников“ пред къщата на роднините си в Долна Митрополия и застреля трима от тях – първия си братовчед Младен, племенника му Златко и снаха им Елеонора. Последната почина на път за болницата, а другите двама бяха ранени в корема и гърба. Причина за конфликта е стара вражда между членовете на рода, която ескалира в края на март.

Младенов беше оставен в ареста на 1 април 2010 г. Междувременно по иск ане на Окръжна прокуратура съдът го вкара в психиатричната болница в Ловеч за 10-дневни изследвания. Ромският бос обаче прекара няколко месеца там, като се оказа, че е напълно вменяем. През времето и мярката му беше променяна не еднократно като ту го вкарваха в ареста, ту излизаше под домашен арест.

Срещу Съби Младенов обвинението е за убийство и опит за убийство на повече от едно лице със средства, опасни за мнозина. Брат му Горан е помогнал с бездействието си за осъществяване на деянието, затова и от него ще се търси същата отговорност. При доказване на вината им, наказанието, което ги чака е от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. За третия мъж, пътувал през целия ден с тях, братовчед им Валентин, обвинението беше, че е могъл да предотврати тежкото престъпление без да има някакви застрашаващи го обстоятелства, но не го е направил. В хода на разследването обаче, обвиненията срещу Валентин отпаднаха.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...