Акценти
Начало / Общество / С непроменени такси и увеличен брой места стартира кандидатстудентската кампания в Медицинския университет

С непроменени такси и увеличен брой места стартира кандидатстудентската кампания в Медицинския университет

На свое заседание през месец януари Академичният съвет на Медицински университет – Плевен е приел Предложение до Министерство на образованието за запазване размера на годишните такси за обучение на студентите, които ще бъдат приети за учебната 2012/2013 година. Това съобщават от учебното заведение. Окончателното утвърждаване на това предложение ще стане през май 2012 година с Постановление на Министерски съвет.

Новоприетите студенти за обучение по държавна поръчка в МУ Плевен ще заплащат 900 лв. годишна такса за специалност “Медицина”; 700 лв. за специалностите “Медицинска сестра” и “Акушерка”, както и за специалностите към Медицинския колеж – “Медицински лаборант”, “Рентгенов лаборант” и “Помощник-фармацевт”. 400 лв. ще е годишната такса за изучаващите “Социални дейности”. Бакалавърските програми на Факултет “Обществено здраве” ще струват на студентите 600 лв. годишно за специалност “Управление на здравните грижи” и по 640 лв. за “Медицинска рехабилитация и ерготерапия” и “Опазване и контрол на общественото здраве”.

Годишната такса за магистърската програма, задочно обучение, по специалността “Управление на здравните грижи ще бъде 450 лв. Чуждестранните студенти, които ще се приемат в англоезичен курс на обучение по специалността “Медицина”, ще заплащат непроменена такса от 5500 евро годишно, а езиковият курс към Департамента за езиково и специализирано обучение ще възлиза на 3100 евро.

По отношение на обучението на докторантите предложението на висшето училище е те да заплащат 800 лв. за редовната форма и 400 лв. – за задочната.

Медицински университет – Плевен е заявил по-висок брой места за прием на студенти по отделни специалности за учебната 2012/2013 година, които се очаква да се утвърдят с решение на Министерския съвет отново през май. Повече са местата за прием по специалностите“Медицинска сестра” и “Акушерка” към Факултет “Здравни грижи” – съответно 50 и 30. От специалностите на Медицинския колеж повече са заявените места за специалността “Медицински лаборант” – 30, а във Факултет “Обществено здраве” – за магистърската програма по“Управление на здравните грижи”, където се предлагат 50 места. За останалите специалности на висшето училище заявените места за прием по държавна поръчка през новата академична година се запазват – 80 бройки “Медицина”, по 15 места за специалностите “Опазване и контрол на общественото здраве” и “Рентгенов лаборант”, по 20 места за “Медицинска рехабилитация и ерготерапия” и “Социални дейности”.

Документи за участие в конкурсните изпити и класирането по документи за специалностите от кандидатстудентска кампания 2012 ще се приемат от 26 юни до 2 юли 2012 година в Медицински университет – Плевен и в кандидатстудентските бюра във всички областни градове на страната.

Кандидатстването за специалност “Медицина” е с приемни изпити по биология на 5 юли и по химия на 12 юли. Кандидатите за всички останали специалности с прием след средно образование ще се явят на тест по биология на 27 юли 2012 година.

На сайта на висшето училище в раздел “Прием 2012 година” вече е поместена информация за специалностите, по които ще се осъществи прием за новата академична година; качени са програмите за конкурсните изпити след завършено средно и висше образование, както и списъкът на бюрата за приемане на кандидатстудентски документи. На сайта всеки може да се запознае и с актуализирания Правилник за прием на кандидат-студенти в МУ – Плевен.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...