Акценти
Начало / Общество / С мъжко хоро в реката в Радомирци отбелязаха големия български празник – Йордановден

С мъжко хоро в реката в Радомирци отбелязаха големия български празник – Йордановден

С тържествена литургия (Велик водосвет), отслужена до Белият мост в село Радомирци, започна Богоявленският ритуал в селото. След като водата на река Златна Панега беше осветена, се проведе и ритуалното хвърляне на кръста.

По-късно във водите на реката се изигра традиционното мъжко хоро под съпровода на тъпан и гайда,  като единственото изискване към участниците е те да бъдат с национални носии, за да се усети българският дух.

След изваждането на кръста от Тодор Нинов, всички участници и гости се хванаха на хоро около огъня, а по-късно тържеството продължи в ресторанта на селото.

Много здраве и берекет си пожелаха всички, а според поверието, ако на Йордановден вали сняг, плодородна и щастлива ще е цялата година.

Инициатор и организатор на събитието в село Радомирци е Калин Костов с любезното съдействие на музиканти от Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ – Плевен, НЧ „Огняна – 1899“ и Кметство – с. Радомирци и местни самодейци, хора с нестихващ дух, носещи българското в себе си.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...