Акценти
Начало / Култура / С мартеници и здравец посрещнаха в Коиловци писателите от Воскресенск

С мартеници и здравец посрещнаха в Коиловци писателите от Воскресенск

коиловци

Руската културна делегация от град Воскресенск, Московска област, която е на посещение в нашата община по повод Дните на руската литература и култура, посети село Коиловци.

 На входа на местното читалище руски и български поети и дейци на културата бяха посрещнати по стар български обичай с домашно приготвена пита и закичени със здравец, кокичета и с ръчно изработени мартеници. Гостите с интерес разгледаха музейната сбирка на  предмети от бита на местните жители.  Приятна изненада за тях бяха изпълненията на самодейната певческа група, която изпълни български народни песни, след което самодейците дариха руските гости с ръчно изплетени чорапи.

коиловци

Кметът на селото Красимир Иванов също поздрави гостите. В местното читалище „Христо Ботев-27”, по покана на секретаря Станка Николова, участниците в делегацията  представиха свои творби. ЗВучаха стихове и песни, написани по тях. В концерта се включиха и местни таланти, които изпълниха свои произведения и рецитираха стихове от руски поети. Близо два часа продължи вълнуващата среща, като неусетно тази по-официална част премина в непринудената атмосфера на приятелската вечеря с домашно приготвени ястия.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...