Акценти
Начало / Здравеопазване / С лечебна езда и плуване в БАЛИЗ помагат на деца с увреждания

С лечебна езда и плуване в БАЛИЗ помагат на деца с увреждания

Сдружение „БАЛИЗ” – Плевен успешно реализира два проекта с насоченост към работа с деца с увреждания и техните семейства.

По проекта „Ние сме сред Вас” са обхванати 11 семейства и техните деца на възраст от 1 до 13 г. с различни диагнози – Синдром на Даун, детска церебрална парализа, епилепсия, общо недоразвитие на речта. В рамките на шест месеца ерготерапевт и логопед са направили общо над 200 консултации с децата. „Освен професионалната помощ за семействата и техните деца, осигурихме превенция на „затварянето“ и изпадането в изолация на родителите, грижещи се за лица със затруднения. Близките повишиха капацитета си за справяне с проблемите, които възникват пред тях и не на последно място постигнахме намалена тревожност и преодоляване на риска от депресивни състояния при родителите на деца с увреждания”, подчертаха от Сдружение „БАЛИЗ”. Проектът „Ние сме сред вас” е получил финансиране в размер на 4 000 лв. от Фондация „Помощ за благотворителността в България.

Паралелно с консултациите със специалист, предвидени в проекта, децата са включени и в допълнителни дейности за подобряване на общото им състояние. 17 от децата са включени в група по хипотерапия /лечебна конна езда/, а осем деца са провели плувна терапия.

От началото на месец юни тази година сдружението работи по нов проект „Ние можем” с финансовата подкрепа на Асоциация БАЛИЗ, на стойност 2 450 лв. Продължителността на проекта е шест месеца и ще приключи през ноември.

Целта е да се продължат дейностите с децата с увреждания, за да се постигне траен резултат. „За да се случи това, е необходима постоянна работа и съвместно сътрудничество от страна на родител, специалист и дете, последователност и търпение, подкрепа и мотивация за постигане на дори малки резултати, които от своя страна като проекция в бъдещето ще допринесат за пълноценно включване на детето с увреждане в обществото”, убедени са от Сдружение „БАЛИЗ”.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...