Начало / Здравеопазване / С концерт от МБАЛ „Света Марина“ – Плевен изразиха уважението си към своите пациенти (видео, снимки)

С концерт от МБАЛ „Света Марина“ – Плевен изразиха уважението си към своите пациенти (видео, снимки)

Първият концерт от проекта „Ноти в бяло” бе представен днес в плевенската болница МБАЛ „Св. Марина”. Началото на тази инициатива бе поставена в сградата на болницата с един прекрасен пролетен „букет“ от музикални изпълнения на младите таланти от Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – гр. Плевен. Идеята е и за напред чрез камерни концерти на живо да се подпомага лечението и оздравителния процес на пациентите в болницата, сподели Рената Карааргирова, директор „Маркетинг, комуникации и международно сътрудничество“ в болницата. Тя допълни, че е научно доказано благотворното влияние на музиката върху хронични заболявания, депресия (най-вече болнична), а заедно с това музиката стимулира отделянето на серотонин, който е един от главните виновници за щастието.

Благоприятното въздействие върху здравето на човек на класическата музика, а и на други музикални жанрове, е отдавна доказано и ефектът е още по-добър, когато музиката се изпълнява на живо, убеден е проф. д-р Григор Горчев, медицински управител на МБАЛ „Св. Марина”. Той акцентира, че болният човек трябва да бъде значим, а не да се пренебрегва, както често, за съжаление, се случва в България. „По този начин засвидетелстваме уважението си към болния човек, защото пациентите ни знаят, че го правим за тях“, посочи още проф. Горчев. Той е убеден, че позитивното отношение на учениците, които изпълняват музиката, се отразява положително не само на пациентите, но и на целия персонал в болницата. „Българският пациент е свикнал да бъде обиждан, а това не трябва да е така“, категоричен бе проф. Горчев.

С днешното първо изпълнение на проекта се реализира отдавнашна мечта на ръководството на болничното заведение, но то не смята да спре до тук. Предвидени са още концерти, които ще се изпълняват периодично и ще бъдат с разнообразна тематика на репертоара. Музиката е важна част от политиката на лечебното заведение и затова говори фактът, че са поставени тонколони още при изграждането на сградата в шесте операционни, фоайето на лечебното заведение и в коридорите. „„Ноти в бяло“ са още един начин да покажем на нашите пациенти и семействата им, колко са специални за нас и колко държим на техния психологически комфорт“, заключи проф. Григор Горчев.

Следваща Предишна
ноти в бяло
ноти в бяло
ноти в бяло

ноти в бяло
ноти в бяло
ноти в бяло

ноти в бяло
ноти в бяло
ноти в бяло

проф. Григор Горчев
Следваща Предишна

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...