Акценти
Начало / Култура / С концерт на приятели на проф. Шопова откриха конкурса за ученици-акомпанятори

С концерт на приятели на проф. Шопова откриха конкурса за ученици-акомпанятори

В Концертната зала „божко Шойков” на НУИ „Панайот Пипков” – Плевен с тържествен концерт откриха ХІІІ Националния конкурс за ученици-акомпанятори, който от тази година вече ще носи името на проф. Савка Шопова-Маркова, съосновател и дългогодишен председател на журито на конкурса.

Директорът на НУИ „Пайот Пипков”, която е инициатор за провеждането на конкурса, поздрави участниците и пожела на всички успешно представяне. С поздрав към участниците се обърна и Петя Василева, член на училищното настоятелство.

В последвалия концерт прозвучаха изпълнения на съмишленици, приятели, професионални партньори и студенти на проф. Савка Шопова-Маркова. Проф. Анатоли Кръстев-виолончело, проф. Ангел Станков-цигулка , проф. Гинка Гичкова-цигулка , доц. Даниела Дикова-пиано, проф. Ростислав Йовчев-пиано, клавирно дуо „Славчеви“ изпълниха произведения от Сен-Санс, Георги Златев-Черкин, Рахманинов, Шуман, Хайдн и др.

Чест е да свирим на концерт, посветен на такава вулканична личност, каквато беше проф. Савка Шопова, изрази общото мнение проф. Ангел Станков.

Днес и утре ученици от Плевен, София, Пловдив, Бургас и Русе ще имат възможност да изявят таланта си. 16-те клавирни двойки са от ученици от 9 до 12 клас, разпределени в 3 възрастови групи. Младите музиканти  ще се изявят с ученици-солисти от други специалности, както и със солови клавирни  изпълнения, което дава възможност конкурсът да присъди стипендии по линия на Закрила на деца с изявени дарби.

Съпътстващата програма на конкурса включва майсторски клас по цигулка на Даниел Сендер-САЩ. Таази вечер той и съпругата му Шелби Сендер ще изнесат концерт от 19 часа в зала „Божко Шойков“. Също днес, от 16 часа ще бъде и представянето на книгата за проф. Ружка Чаръкчиева – „Дух, талант и проникновение“.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...