Акценти
Начало / Култура / С концерт завършват майсторските си класове Свет Стоянов и Василена Серафимова

С концерт завършват майсторските си класове Свет Стоянов и Василена Серафимова

Тази вечер в зала „Катя Попова” от 19 часа концерт ще изнесат перкусионистите Василена Серафимова и Свет Стоянов. Двамата участваха с майсторски класове по време на Втория фестивал по маримба и ударни инстроменти, който се провежда от 5 юли в Плевен.

Двамата са завършили Музикалното училище в Плевен, след което продължават образованието си в чужбина. Василена е първата българска перкусионистка, която завършва Висшата консерватория за музика и танц в Париж. В момента Василена живее в Париж и има активна концертна дейност. Свет Стоянов е обявен от „Ню Йорк таймс” за движеща сила в света на модерните ударни инструменти за своята безпогрешна виртуозност, съчетана с печеливша комбинация от чувствителност и флуидност. Той е преподавател и директор на департамента по ударни инструменти  в университета в Маями.

Двамата проведоха майсторски класове от 7 до 10 юли с учениците от класа по ударни инструменти на Симеон Серафимов. Участие в класовете взеха и ученици от София, както и участници от Франция и Румъния.

Щастлив съм, че отново съм в Плевен, където винаги съм се чувствал много добре, сподели Свет Стоянов при пристигането си за участие във фестивала.  За съжаление той трудно отделя време, за да се връща в България, тъй като това означава за дълго да спре да свири, което не може да си позволи. Но останал очарован от пълната зала по време на концерта на перкусионен ансамбъл „Акцент”. Свет Стоянов пази много скъпи спомени от времето, когато самият той е бил част от ансамбъла. Особено ценни за него са били пътуванията за различни концерта, когато се създавали много близки приятелства между тях и преподавателите. „Когато си на училище, нямаш много време за разговори, защото гледаш колкото е възможно повече да свириш. А ние наистина свирехме много, до късно вечер сме оставали, защото искахме да направим нещата още по-добре и още по-добре. Спомням си г-н Срефимов казваше, че вече сме готови, но ние искахме още да се упражняваме.Затова по време на път се сближавахме много, защото имахме повече време да общуваме”, разказа Свет Стоянов.

Към разговора се присъедини и Василена Серафимова, за която връщането в Плевен е начин да се зареди с положителна енергия от срещите си с приятелите тук. Това е нещото, което ми липсва най-много, когато съм навън – приятелите и семейството, сподели Василена.

Двамата пътуват много и не мислят, че на този етап биха се установили да живеят постоянно в България. За професията, която сме си избрали няма нужда да бъдем постоянно на едно място, казват те. „Ние живеем в други държави, но с удоволствие идваме тук в България, за да споделим това, което сме научили и видели там. И това е най-важното”, обобщава Свет Стоянов.

Един от уроците, които Свет и Василена предадоха по време на майсторските класове е резултат точно от опита, натрупан навън.

„Опитахме да предадем на учениците, които участваха в майсторските ни класове, не само как да бъдат добри музиканти, но и как да си бъдат добри мениджъри, когато това се наложи, обясни Свет Стоянов. –  Когато си в училище, то е някаква защита от реалния свят, държите настрана от някои истини, с които се сблъскваш по-късно. Затова е хубаво децата да се подготвят за тези неща, да бъдат силни, за да им устоят. Всъщност не бива учениците да са ученици до днес и от утре изведнъж да попаднат в един съвсем различен свят. Те трябва от рано да се подготвят за реалния живот и да не живеят в капсула, докато ходят на училище”, категоричен е Свет.

Василена го допълва, разказвайки, че от скоро във Висшата консерватория в Париж са направени  много реформи и има специални  часове, в които подготвят бъдещите музиканти за живота извън учебното заведение. „Срещаме се с импресарии, с представители на звукозаписни компании, за да ни подготвят да се пласираме по-добре на музикалния пазар”, казва Василена.

Защото най-трудното е не човек да завърши, а да се реализира след това, вметва Свет и добавя, че в днешния свят е много важно да можеш да си мениджър сам на себе си.

Този урок беше важен да го предадем на децата по време на майсторските класове, за да ги накараме да разсъждават вече и на тези теми, обясниха двамата млади и добре пласирали се на музикалния пазар български музиканти.

Все пак те подчертаха, че на първо място разбира се е музиканта с неговия талант, артистизъм, с възможностите му за музициране. И това е основният урок, който те предадоха на участниците в майсторските класове.

В програмата на фестивала е предвиден още един голям концерт на Свет Стоянов и Василена Серафимова. Той ще е на 12 юли, четвъртък в ДТ „Иван Радоев” с участието на Плевенска филхармония под диригентството на Григор Паликаров.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...