Акценти
Начало / Култура / С „Кармина Бурана” Летният театър в Плевен открива сезона си

С „Кармина Бурана” Летният театър в Плевен открива сезона си

Летният театър в Плевен ще открие сезона на „Сцена под звездите“ със сценичната кантата „Кармина Бурана” . Във внушителното произведение на Карл Орф ще се включат Плевенска филхармония, три хора – Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева, Хор на Русенската опера  с диригент Стелияна Димитрова – Хернани, хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска,  и балетна формация при читалище „Съгласие“ с ръководител Маня Николова. Солисти ще са Мария Цветкова – Маджарова – сопран, Александър Крунев – баритон и Георги Султанов – тенор. Диригент на продукцията ще е Найден Тодоров, режисьор – Надя Христозова.

В програмата ще звучат още любими на меломаните класически произведения „Болеро“ на Равел, „Завладяване на Рая“ на Вангелис, „Заратустра“ от Щраус, „Пещерата на горския цар“ и „Пер Гинт“ от Григ.

Музикалното събитие ще е на 6 юни, от 21 часа. Билетите вече са в продажба на касите на Филхармонията на пл. „Свободата”, на ул. „Данаил Попов” и в читалище „Съгласие”.

Немският композитор Карл Орф пише музиката на сценичната кантата „Кармина Бурана“ през 1953 г. Произведението му е базирано на сборник под същото име, съдържащ 254 поеми, открити през 1803 г. в манастир, близо до Мюнхен. Основната част на ръкописа, известен още като „Колелото на съдбата”, е написана през 1230г. и съдържа осем миниатюри, сред които Колелото на съдбата, Фантастичната гора, Влюбена двойка, сцени от историята на Еней и Дидона и др. За първи път кантатата е изпълнена през 1937 г. във Франкфурт и през годините се утвърждава като една от най-предпочитаните съвременни музикални творби.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...