Акценти
Начало / Общество / С камбанен звън ще завърши ритуалът на Трети март в Плевен (пълна програма на честванията)

С камбанен звън ще завърши ритуалът на Трети март в Плевен (пълна програма на честванията)

С камбанен звън от трите плевенски храма ще завърши ритуалът за отбелязване на 140 години от Освобождението на България. Това се прави за първи път в Плевен за този ден, каза началникът на отдел „Култура” Стефка Григорова.

Програмата за отбелязване на Националния празник Трети март вече е готова.

Тя ще започне с откриване на изложба  „Лични вещи на д-р Георги Странски”, която ще бъде открита на 27 февруари, от 11 часа в  Къща музей „Цар Освободител Александър II“. С изложбата в Плевен гостува РИМ – Пловдив.

На 28 февруари от 11 часа в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” ще бъде открита изложба „Литографии от Руско-турската война 1877-1878 г.”, предоставени от посолството на Руската Федерация в София с презентация на книгата „Освобождение Болгарии – лики Войны и Памяти“. Москва, „Русские витязи“, 2018.

На 1 март, от 10 часа, в Мавзолея ще бъде отслужена панихида по повод 137 години от гибелта на цар Освободител Александър ІІ.

Същия ден, от 11.30 часа, в Панорамата  ще бъде представена изложбата от Национален конкурс за детска рисунка „Освобождението” и награждаване на победителите.

На 2 март ще бъде открита  гостуващата изложба „Да празнуваме заедно!“, която представя 1о0 художници от България, Румъния, Сърбия, Молдова и Украйна. Изложбата ще бъде открита в 17 часа в ХГ „Илия Бешков” с камерен концерт на Северняшки ансамбъл „Иван Вълев“.

На 3 март в 9 часа ще бъде даден стартът на лекоатлетическата щафета и крос  „Обиколка на военноисторическите музеи“ – плевен. Тя ще започне от площад „Възраждане”.

В 10 часа, във волейболна зала „Спартак” ще започне турнир по кик бокс „ПЛЕВЕНСКА ЕПОПЕЯ“.

В началото на тържествения ритуал е от 11 часа на пл. „Възраждане”.  Точно в 12 часа ще забият камбаните на плевенските храмове.

Празничният концерт по повод Националния празник ще започне в 12 часа в ДКТ „Иван Радоев”. Той е със специално участие на  триото тенори „Уникалните гласове” и Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева.

На 3 март, от 17 часа пред Панорамата е началото на инициативатаПлевен помни!”, организирана съвместно  с НПО „Рицари без броня”.

На 4 март ще се проведе Националното състезание по ориентиране за Купа „Трети март”. Стартът е в 11 часа пред Панорамата.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...