Акценти
Начало / Култура / С изложба в Плевен закриха втория пленер „Хелиополис”

С изложба в Плевен закриха втория пленер „Хелиополис”

За два часа снощи в Плевен се пренесе шума и мириса на море. В над 25 картини 12 творци, сред които и плевенският художник Огнян Кузманов, са уловили магията на морската шир. Платната са създадени по време на второто издание на Националния пленер по живопис „Хелиополис“, проведен в Обзор. С вернисажа в изложбената зала на хотел „Ростов“ в Плевен пленерът беше закрит.

„Тазгодишното издание на пленера беше открито на 4 септември в град Обзор или както го наричат още Малкия Плевен. Публиката ни имаше възможността да види творби на утвърдени имена – скулпторът Живко от Париж, ученикът на Светлин Русев и поет Роман Кисьов, Ангелина Недин, както и на младите автори Лора Пармакова, Мишел Вълчева и Росица Миладинова.

Едно огромно благодаря на човека, който ни помогна да реализираме пленера – Васил Антонов“, каза Огнян Кузманов. Плевенският художник е инициатор за провеждане на пленера.

 

Основният спонсор и домакин – депутатът Васил Антонов заяви, че пленерът е далеч от комерсиалното, но носещ духа на отиващото си лято и подарък за всички ценители на платното и четката. „В днешно време е трудно на всички, особено на хората, които правят изкуство и култура. Това бе мотивът ми да им протегна ръка, защото всеки има очи за хубавото, но не всеки може да го създаде“, посочи Васил Антонов.

Сред присъстващите на събитието бяха областният управител на област Плевен Мирослав Петров, кметът на район Одесос във Варна Георги Недев и кметът на Обзор Христо Янев, бизнесменът Антон Георгиев, също подкрепил финансово провеждането на пленера, Валентина Димитрова – домакин на пленера в Обзор.

„Вярвам, че идеята, заложена в провеждането на този чудесен Национален форум по живопис –  да гради мостове и скрепява приятелства, ще намери своята успешна реализация. Желая успех на пленера и нека в следващите си издания да умножи обема на авторите и творбите, които показва, а защо не да прерасне и в международен!”, пожела в поздрава си към участниците  областният управител на Плевен Мирослав Петров.

Девет от картините ще останат в изложбената зала на хотел „Ростов“, като Васил Антонов обяви, че предстои създаването на галерия към хотела, която да е поле за изява както за млади автори, така и за вече утвърдени творци

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...