Акценти
Начало / Общество / С жълта лимонада посрещат първите гости на Музея на онова време в Плевен

С жълта лимонада посрещат първите гости на Музея на онова време в Плевен

Музей на онова време (1944-1989 г.) ще бъде открит утре в Плевен. Негов създател е плевенският бизнесмен Антон Георгиев.

„В последно време историята много взе да се преиначава, да се забравя и това ме накара да подредя този Музей на онова време, за да виждат младите, че не сме живели в родовообщинен строй, а в една нормална държава за онова време”, обяснява Антон Георгиев провокацията да създаде тази любопитна експозиция.

В нея всичко е събирано на случаен принцип. Нищо не е купувано или търсено целенасочено. Събирана е в продължение на 7-8 години от подарени вещи от приятели и познати. В експозицията има домакински уреди, телевизори, радиоапарати, магнетофони, грамофони, играчки. Отделен е специален кът за агитационни материали, книги, символи, за да се отбележи неразделната част на партията от онова време.

С особен сантимент Антон Георгиев се отнася към сбирката от стари соцавтомобили. Общо 12 са и представят по-голямата част от автопарка  на онези години. Има „Жигули”, „Москвич”, „Вартбург”. Най-скъпият за него автомобил е червен „Запорожец” – с такъв през 1989 г. е започнал бизнеса си.  Има също велосипеди, мотоциклети.

Антон Георгиев решил да подреди всичко събрано от него в експозиция, за да може да се види от повече хора. „Гледам да не останат безвъзвратно изгубени някои от тези вещи, защото повечето от децата не знаят, че е имало грамофон, магнетофон и  как са възпроизвеждали музика. Как не е имало смартфони, а само телефони с шайба”, обясни Антон Георгиев. Решил да даде по-голяма популярност на сбирката си, за да може да събере още интересни експонати. Той не изключва възможността по-късно  да се оформи един музей, ако Общината или сдружение проявят интерес за това.

Засега експозицията ще е отворена във всеки работен ден за свободен достъп за желаещите да я разгледат.

А за откриването утре от 11 часа първите гости ще бъдат посрещнати с жълта лимонада – още един символ на онова време.

Музеят на онова време се намира в двора на фирма „Полюс ТМ“ до „Метро“.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...