Акценти
Начало / Последни новини / С един сребърен и два бронзови медала се завърнаха от Пловдив шахматистите на СКШ „Плевен XXI“

С един сребърен и два бронзови медала се завърнаха от Пловдив шахматистите на СКШ „Плевен XXI“

Плевенските шахматни надежди Валентин Митев (12 г.) и Стилиян Нановски (14 г.) се завърнаха с един сребърен и два бронзови медала от Държавните индивидуални първенства по класически шах, ускорен шах и блиц в Пловдив. СКШ „Плевен XXI“ се включи със 7 свои състезатели в 9-дневната маратонска надпревара за определянето на шампионите на страната за 2016 година. Децата бяха водени от тяхната треньорка мс Христинка Илиева и спечелиха още пет четвърти, едно пето, седмо, осмо, девето и десето място или 13 места в първата десетка.

Общо 24 държавни шампиони излъчиха проведените от 2 до 10 април в Пловдив Държавни първенства за момичета и момчета до 12, 14, 16 и 18 години, в които се включиха близо 200 състезатели от клубове от цялата страна. С най-много титли – общо 5, си тръгнаха шахматистите на ШК „Бургас 64“. С 4 шампионски титли са шахматистите на ШК „Ан пасан “ София, 3 за ШК „Шах XXI“ София и ШК „Спартак“ Пловдив, две титли за ШК „Локомотив“ София, ШК „Етър“ Велико Търново и ШК „Варна“ и по една за ШК „Енергия“ Добрич и Столичен център по шахмат.

12966220_1683984278521632_1843905034_n

Въпреки че не успя да се пребори за така желаната държавна титла при момчетата до 12 години, Валентин Митев направи силно представяне на шампионатите, спечелвайки цели 19 точки от изиграните в трите надпревари общо 23 партии, информира неговата треньорка Христинка Илиева. И само по-слабият турнирен показател при дележа с равни точки, го лишиха от квота за международно участие по класически шах и от по-предно място в ускорения и блица.

При 14 годишните момчета, в силната конкуренция на 26 вече изявени състезатели, Стилиян Нановски показа стремеж в играта си и се класира на девето, осмо и трето място, което е безспорен успех за плевенския шахматист.

Давид Цветанов, до 16 години, вложи цялото си старание в играта, но като че ли и при него беше нужен малко повече спортен шанс при дележа на места. Радостното е, че трите 4-ти места максимално амбицираха двукратния от преди години държавен шампион, готов да се бори с нови сили занапред.

При момичетата СКШ „Плевен XXI“ се състезаваше само във възрастова група до 12 години. Най-добро представяне направи Любомира Ленкова, която зае местата 7-мо, 5-то и 4-то и даде заявка за призовата тройка на предстоящите Национални купи и турнири през годината.В тази група и в трите надпревари Аделина Тодорова зае места в средата на таблицата от общо 26 участнички.

В първенствата при 12 годишните смело се включиха най-малките картотекирани състезатели на клуба – 7-годишните Нора Рашева и Кристиян Илиев, които успяха да извоюват ценни победи и натрупаха необходимия опит за предстоящите в тяхната възрастова група държавни първенства в края на месец май в Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...