Акценти
Начало / Общество / С до 32 см са се повишили нивата на реките през изминалото денонощие

С до 32 см са се повишили нивата на реките през изминалото денонощие

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ за Дунавски басейн са от -34 см до +32 см, съобщават от Басейнова дирекция – Плевен. През денонощието (от 08:00 часа на 27.01. до 08:00 часа на 28.01.) нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се повишавали в резултат на снеготопене. По-значителни повишения са регистрирани във водосборите на реките западно от р. Огоста, р. Огоста, долното течение на Искър, долното течение на Вит и долното течение на Осъм. Водните количества на реките в по-голяма част от страната са около праговете за високи и средни води.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавски басейн днес и утре водните нива на реките в басейна ще се повишават в резултат на снеготопене. Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества на 29, 30 и 31 януари около средната многогодишна стойност. В резултат на снеготопене на 29 и 30 януари ще има повишения на водните нива на реките в средната и долната част на водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...