Акценти
Начало / Култура / С документална изложба почетоха годишнина на Ячо Хлебаров

С документална изложба почетоха годишнина на Ячо Хлебаров

Един от най-видните граждани на Плевен – Ячо Хлебаров, превърнал читалищната дейност в свой дълг, наситил духовния живот на града ни със знакови срещи с хора на културата беше почетен с документална изложба във фоайето на читалище „Съгласие” по повод 125 години от рождението му.

Ячо Хлебаров е роден на 4 март 1887 г. в Плевен. Завършва педагогическо училище в Лом и правни и държавни науки в Софийския университет. Работи като учител, занимава се с преводаческа и издателска дейност, библиотечно и читалищно дело. Неговият живот е поредица от обществено значими събития, на които сам е активен организатор, каза при откриването на изложбата Маргарита Лазарова, секретар на читалище „Съгласие”.

В изложбата, подредена със съдействието на Териториален архив – Плевен и Регионалния исторически музей, са показани най-ярките моменти в живота на Хлебаров, дали своя отпечатък върху читалищното и библиотечното дело, върху развитието на театъра в града.

Читалище „Съгласие” организира и конференция по  повод годишнината от рождението на Ячо Хлебаров, чийто живот е тясно свързан с историята на най-старото плевенско читалище. През 1919 г. той е избран за член на читалищното настоятелство, а от 1930 до 1939 г. е председател на читалището. През тези години той превръща читалището в духовен мост за чуждите култури в нашия град, а читалищната библиотека става хранилище на редки и ценни издания.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...