Начало / Образование / С добро предзнаменование днес беше осветена обновената сграда на Музикалното училище

С добро предзнаменование днес беше осветена обновената сграда на Музикалното училище

Музикално - откриване

С водосвет в напълно реконструираната концертна зала на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в Плевен беше открита ремонтираната сграда на училището. Ритуалът отслужиха отец Милен и отец Антон и малко преди да поръсят със светената вода купелът се търкулна от поставката.  Това не е случайно, защото светената вода се разля в памет на човека, който направи толкова много за това училище и чието име носи прекрасната зала, в която се намираме сега – Божко Шойков, каза в поздрава си председателят на училищното настоятелство и общински съветник Пепа Василева. „Това училище е нишката между миналото и бъдещето в културния живот на Плевен и страната. Тук се раждат талантите, които впоследствие достигат нивото на колосите в културния ни живот, като Гена Димитрова, Христо Бръмбаров, Греди Асса, академик Светлин Русев, маестро Иван Вълев”, каза тя и допълни, че е горда да бъде председател на училищното настоятелство на НУИ „П. Пипков” , което не веднъж е доказвало, че заслужава честта, която му се оказва.

Музикално

За откриването на обновената сграда днес в Музикалното училище посрещнаха гости от Министерството на културата, тук бяха кметът проф. Димитър Стойков, областният управител Илиян Илиев, зам.-областният управител Мирослав Михайлов.

Преминахме през изключително изпитание, за да се радваме днес на обновеното си, европейско училище, каза директорката Жечка Димитрова.  „Но нека не забравяме, че трудностите учат, възпитават, провокират ни  да преоценяваме нашите действия и поведение. Ето защо съм убедена, че  те ще възпитат у вас европейско съзнание за грижа и опазване на нашия нов дом. Ще ви провокират към постигане на  на още по-високи постижения. Не забравайте, че след вас тук ще учат още много ученици и нека те също имат добрите условия на труд, които имате вие сега”, обърна се към учениците Жечка Димитрова..

Поздрав от името на Министерството на културата поднесе нашата съгражданка Красимира Филипова, директор на дирекция в министерството. Тя припомни стойността на извършения ремонт – 1 млн. 711 хил., трудностите, през които беше реализиран той и благодари на кмета и на областния управител за съдействието на училищното ръководство ритъма на учебния процес да бъде съхранен. Тя пожела на учениците ефективно да работят в обновената сграда и да запазят достойното място, което НУИ „Панайот Пипков” има в пространството на училищата по изкуствата в страната.

Към пожеланията се присъедини и областния управител Илиян Йончев, който пожела на младите хора, след като вече имат създадени наистина европейски условия за обучение, да се концентрират върху подготовката си. За  нас ще бъде огромна гордост когато след време видим възпитаници  на това училище да бъдат аплодирани по национални и международни сцени, каза той.

С много емоционален поздрав към учениците се обърна и кметът проф. Димитър Стойков. „Скъпи деца – каза той, – искам да ви пожелая  големи успехи. Вие сте се посветили на едно поприще, в което работата с желание и с талант, винаги дава резултати. Но не забравяйте, че в основата на всеки успех е упорит труд. Не  мислете за резултатите, мислете да бъдете перфектни, съвършени в своите изпълнения и съм сигурен, че обновената обстановка ще ви предразположи да постигате все по-високи успехи”, каза той. Кметът подчерта и огромната заслуга за успешната  реализация на проекта на директорката на училището Жечка Димитрова.

Музикално

В рамките на реализирания проект „Реконструкция и модернизация за осигуряване на достъпна среда и провеждане на енергоефективни мерки при ремонт на НУИ „П. Пипков” беше направена топлоизолация на сградата, подмяна на дограмата, изграждане на външен асансьор и достъпна среда в цялото училище, изградени са нови санитарни възли, съблекални и помещения за репетиции. Подменени са амортизираните настилки в класните стаи, обособени са ателиета по графика, скулптура и живопис, звукоизолирани са кабинетите за индивидуално обучение. В сутеренния етаж е изградена нова Камерна зала. В цялата училищна сграда са поставени окачени тавани, ремонтирана  е библиотеката, подменени са отоплителните тела в цялата сграда и в концертната зала. Дворът на училището е преасфалтиран.

Музикално

Всички ремонтни дейности по сградата са съобразени с препоръките за енергийна ефективност.

Официалното откриване на обновената училищна сграда съвпадна с патронния празник на Музикалното училище. По този повод тази вечер от 18 часа в Драматичен театър „Иван Радове” ще започне концерт с участие на възпитаници на училището.

Музикално

Музикално

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...