Акценти
Начало / Спорт / Плевенчани спечелиха Националния турнир по шах за слепи

Плевенчани спечелиха Националния турнир по шах за слепи

шах за незрящи

Отборът на Плевен в състав: Цако Иванов, Илия Величков и Данко Георгиев спечели Третия Национален отборен турнир по шах за слепи, който се проведе в Плевен. Надпреварата събра 7 отбора от шест града в България. Плевенчани записаха 5 победи и едно равенство и с 11 мач точки заеха първото място. С 8 мач точки втори се нареди отбор „Светлина” от Шумен, а трети и четвърти останаха отборите „Изгрев” – Пловдив и „Феникс” – Монтана.

Тимовете бяха съставени от по трима шахматисти, които играят на принципа „всеки срещу всеки” по правилата на ФИДЕ на специални шахове. Победителите получиха плакети, а грамоти имаше за победителите на дъски.

С изключение на играещият на първа дъска за тима на Плевен Цако Иванов, който записа 3.5 от 6 възможни точки, останвалите победители на дъски са от отбора от нашия град. Илия Величков записа на втора дъска 5 от 6 възможни точки, а Данко Георгиев – 5.5 точки.

Победител на първа дъска стана Разим Насим от „Изгрев” – Пловдив, който натрупа 4 точки.

Турнирът се организира от Съюза на слепите и спортния клуб за хора с увреждания в Плевен с финансовата подкрепа на Община Плевен и Лайънс Клуб.

Текст Иво Тодоров

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...