Начало / На фокус / С деца беше пълен площадът на днешния Трети март, кметът започна словото си с обръщение към тях (галерия)

С деца беше пълен площадът на днешния Трети март, кметът започна словото си с обръщение към тях (галерия)

Стотици плевенчани излязоха днес на площад „Възраждане”, за да отпразнуват заедно Деня на Освобождението на България. С тях бяха и децата им. В ръка с български знаменца. Над множеството, подхванати от вятъра, се развяваха десетки трибагреници.

Тържественият ритуал по повод Националния празник  започна с приемане на почетния караул и издигане на българското знаме пред Мавзолея – символът на свободата. Официалните лица, между които кметът на Плевен Георг Спартански, председателят на Общинския съвет – Мартин Митев, областният управител Марио Тодоров, общински съветници, национални политици, общественици,  генераният консул на Руската федерация в Русе, представители на посолствата в Русия и Румъния в България, застанаха пред множеството. Плевенският митрополит Игнатий и свещеници от храмовете в града отслужиха панихида пред параклиса мавзолей „Свети Георги Победоносец”, в който се пазят костите на стотиците войни, загинали за Освобождението на Плевен.
Приветствие по повод празника направи кметът Георг Спартански, като първо се обърна с поздрав към децата. Той обясни, че не случайно се обръща първо към тях, защото е силно впечатлен как децата си представят Освобождението, Родината, героите на България, изразявайки го в стотиците рисунки, участвали в поредното издание на националния конкурс „Освобождението”. „Когато вчера ги награждавах в историческата светиня – Панорамата, попитах дечицата дали знаят, кой освободи България и те в хор казаха  – Васил Левски. После част от тях добавиха  и Христо Ботев. Накрая в хор казаха – Русия, генерал Скобелев. Дълбоко се впечатлих  от инстинктивната мъдрост на децата. С две думи те казаха това, което  историците са описали в многостранични трудове. Защото, за да я има свободна България,за да дойде руската императорска армия и 200 000 от нея да оставят костите си на българската земя, трябваше да ги има тези национални титани – Левски, Ботев, Хитов, Караджата, Панайот Волов, Петлешков, Каблешков. Трябваше да го има Писий, Софроний Врачански. Трябваше да ги има хилядите знайни и незнайни герои на българската земя, които не пожалиха здравето и живота си, за да работят за нейното освобождение. Ние показахме със саможертвата на нашите герои, че сме достойни да се върнем на политическата карта на Европа. Това доведе до нашето освобождение. Исторически факт е и който не го признава, не е българин и не познава своята история, че руската императорска армия  освободи България. Но това стана с активното съдействие и с многобройните жертви на българския народ. Затова днес, отдавайки заслуженото на нашите освободители, ние не ги делим на руси, румънци, украинци, молдовци,  грузинци, финландци, беларуси. Благодарим на всички, че ни има днес.  Крайно време е да престанем  комплексарски да се делим на фили и фоби. Ние трябва да  бъдем български партриоти и да обичаме България. Да си патриот не значи да мразиш, а значи да обичаш България”, подчерта Спартански.

Той призова националните политици да се обединят върху основните приоритети на България в името на това България да я има . „Намерете два или три основни приоритета, които не могат да бъдат квалифицирани като  леви или десни, приоритети в името на България. Плевенчани и България очакваме това от вас. Когато всички положим усилия да я има България в днешната противоречива и сложна обстановка, тогава и резултатите от нашия труд ще са по-видни. За да оставим България по-успешна, по-могъща, по-красива на нашите деца. За тези, към които се обърнах в началото – децата на Плевен и България”, каза кметът и завърши с „Бог да пази България”.

След словото на кмета официалните лица, стотици плевенчани положиха венци и цветя пред Мавзолея.

Следваща Предишна

Следваща Предишна

 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...