Начало / Общество / С грамоти отличиха младежите, участвали в областното ниво за избор на членове на Съвета на децата

С грамоти отличиха младежите, участвали в областното ниво за избор на членове на Съвета на децата

Областният управител Мирослав Петров връчи грамоти на всички младежи, участвали на областното ниво на класиране по Процедурата за избор на членове на Съвета на децата. Събитието уважиха още заместник областният управител Татяна Божинова, представители на общини от област Плевен и учители.

„Бих искал да ви благодаря за това, че участвахте в процедурата, както на общинско, така и на областно ниво. Гласът на младите хора е важен и трябва да бъде чут. Желая на всички успех“, каза областният управител Мирослав Петров.

На свое заседание в средата на юли областната комисия за избор на членове в Съвета на децата, въз основа на постъпилите кандидатури от общинските администрации /Белене, Кнежа, Левски, Плевен, Червен бряг/ на област Плевен, определи 9 участници за националното ниво на процедурата по подбор.

Съветът на децата е консултативен орган към председателя на Държавната агенция за закрила на детето и от 2003 г. работи в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето. Целта му е да насърчава участието на младите хора  в процесите на изработване на политики за децата и вземане на решения. В състава на съвета всяка област се представлява от едно дете. Първият класиран на националния кръг е титуляр, а вторият – негов заместник. В Съвета на децата свое представителство имат и децата от уязвими групи. Така всички заедно имат възможност да обменят знания, умения, идеи и ценности помежду си, както и да взаимодействат с държавни и неправителствени организации на национално и регионално ниво.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...