Акценти
Начало / Икономика / С водосвет стартира изграждането на депо за отпадъци в Санадиново

С водосвет стартира изграждането на депо за отпадъци в Санадиново

DSCN4083

С водосвет, отслужен от никополски свещеници, беше даден старт на проекта „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Левски (Никопол)”. Отец Сава призова официалните лица и гости на събитието в периода на пости да изчистят както боклука от домовете си, така и този от душите си. И да отворят сърцата си за болката на ближния, за да станат по-добри.

Средствата по проекта са осигурени по Оперативна програма „Околна среда  2007-2013 г.” за подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци. Общата стойност на проекта е 43 170 924 лева, а крайният срок за изпълнението му е 22 април 2015 г. Депото ще обслужва общините Никопол, Белене, Левски, Свищов и Павликени и ще е на площ около 174 дка.

DSCN4095

„Щастлив съм, че с тази инвестиция ще може да подобрим и социалната среда и ще създадем нови работни места”, заяви в словото си Емил Бебенов, кмет на Община Никопол.

„Това събитие показва, че общината започва все повече да отделя внимание на околната среда и се стреми да опазва природата на България. Проектът е пример за доброто усвояване на еврофондовете. Нека този повод бъде само началото в обновяването на общината и превръщането й в модерен европейски регион. Продължавайте, както и досега, да реализирате проекти от национално и европейско значение”, са казва в поздравителен адрес на министър-председателя Пламен Орешарски по повод събитието.

Илиян Йончев, областен управител на Област Плевен, подчерта, че в рамките на една седмица присъства на откриването на втори такъв голям проект на територията на Плевенска област. Проектът се отличава от останалите с това, че ще обслужва две области на територията на два региона в България. „Това е добър пример за усвояване на европейски средства и партньорство както между общините, така и между областите и регионите. Пожелавам с този проект да се вдигне стандартът на хората от Община Никопол, да бъдат открити нови работни места с тази инвестицията, както и да се подобри инфраструктурата, за да получат гражданите на партньорските общини една по-добра услуга ”, добави Йончев.

DSCN4102

Със старта на проекта се дава ново качество на управление на отпадъците в общините, бенефициенти по проекта. Със средствата, предоставени от Оперативната програма и държавния бюджет, ще се изгради не само депо за депониране на отпадъците, но и сепарираща инсталация, инсталация за компостиране на зелените отпадъци и други съпътстващи съоръжения, изтъкна Спиридон Александров, представител на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда”. По думите му ще се сложи край на досегашната употреба на думата сметище и депо и след завършването на проекта на тази площадка ще постъпват съвсем малко отпадъци, тъй като всички останали съставки, които са годни за повторна употреба, ще бъдат извадени и рециклирани. По този начин ще се подобри качеството на живот на жителите на общините, бенефициенти по проекта, добави той.

DSCN4109

Емил Бебенов, кмет на Община Никопол и кметовете на общините партньори по проекта Станислав Благов, кмет на Община Свищов, Емануил Манолов, кмет на Община Павликени, Любка Александрова, кмет на Община Левски и Момчил Спасов, кмет на Община Белене направиха символичната първа копка на обекта. Към тях се присъединиха представителите на изпълнителя на проекта и на Министерството на околната среда и водите. Беше спазен и ритуалът за разбиване на бутилка шампанско в греблото на багера, с който беше направена първата копка на строителната площадка.

DSCN4112

Гости на днешното събитие бяха и народните представители от Плевен Васил Антонов, Петър Дулев и Димитър Кочков, народният представител от Велико Търново Милка Христова, зам.-областният управител на Велико Търново Андрей Илиев, Емил Димитров, главен секретар на Област Плевен, председателите на Общинските съвети в Никопол, Павликени, Левски и  Белене, Румен Петков, председател на Областния съвет на БСП-Плевен, общински съветници от община Никопол, представители на фирми изпълнители по дейности от проекта, представители на институции и граждани.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...