Начало / Общество / С водосвет осветиха възстановения часовник на ДКТ „Иван Радоев”

С водосвет осветиха възстановения часовник на ДКТ „Иван Радоев”

Ротарианци от Плевен днес се събраха пред сградата на ДКТ „Иван Радове”, където беше отслужен водосвет за освещаване на реконструирания часовник на сградата на театъра. Идеята за възстановяването на часовника е на режисьора в Драматичния театър и церемониалмайстор на Ротари клуб – Димо Дешев, а средствата са осигурени от Ротари клуб Плевен Центрум и много граждани, включили се в благотворителните инициативи на плевенските ротарианци, научихме от Христо Нинов, президент на Ротари клуб Плевен Центрум. Реставрацията на часовника е на стойност 5 000 лв.

Той е възстановен във вида, в който е бил поставен на часовниковата кула на сградата на театъра в началото на миналия век. Циферблатът е реставриран по указанията на  арх. Иво Петров, а задвижващият механизъм е електронен.

Сега обновеният часовник отмерва с ударите си всеки кръгъл час, свири и мелодия. „Хората минават, чуват звука на часовника, оглеждат се и виждат, че старият часовник на театъра отново работи и отмерва времето”, казва Христо Нинов, доволен, че дарението на Ротари клуб е за радост на всички плевенчани.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...