Акценти
Начало / Общество / С внушителен празник в Левски отбелязаха 24 май

С внушителен празник в Левски отбелязаха 24 май

Празнично шествие под звуците на химна„Върви, народе възродени…” и  концерт -изява на волята за  просвета и духовност   събра на площада днес  жителите на  град Левски в знак на почит и признателност към делото на светите първоучители Кирил и Методий, към призваните да образоват, съхраняват и развиват културното ни наследство.

 Община Левски, Народно читалище „Георги Парцалев-1901“ , детските градини  „Слънце”  и  „Локомотив” , СУ „К.Попов”,ПГССТ „Н.Вапцаров”, ОУ „Христо Ботев“ с.Българене, Общински комитет  „Васил Левски”, Духовата музика , гражданите на град Левски направиха  този ден светъл и пълнокръвен с вярата, че силата на духа не остарява  и с надеждата, че бъдещето ще градят образовани , духовно богати, разумни и мъдри наследници на славното ни  минало.

Празникът започна с издигане на знамената пред Община Левски и с „ Ботев марш” на мажоретките на гр.Левски. Децата от ДГ „Локомотив“ изпълниха стиховете за  „Буквите на Кирил и Методий“ и песента „Буквички родни познати“.

Кметът на община Левски Любка Александрова  поздрави всички с най –обичания български празник  и награди  Галя Любенова – главен учител в СУ „Крум Попов”, с почетен плакет за полученото високо професионално отличие „Учител на годината. Награди получиха и  8 ученици от дванадесети клас  на  СУ „Крум Попов” и ПГССТ „Никола Вапцаров”в град Левски за високи постижения.

 „Благословени сме ние, българите с духовните си водачи, със светите братя Кирил  и Методий, с хилядите знайни и незнайни техни сподвижници. Благословени сме с будители и просветители ,като Паисий и Софроний, които в средните векове разбудиха съзнанието на българския народ и вдъхнаха кураж за борба за свобода. Благословени сме днес с многобройните поети и писатели, посветили живота си на пребъдването на българската книга и на българския език. И днес тези духовни дейци ни сочат  единствения път на свободния  дух -пътя   на просвещението и на знанието”, каза в празничното си слово Любка Александрова.

Председателят на Об С –Левски Дочко Дочев поздрави учителите и учениците , просветните и културни дейци  и съграждани с най –обичания български празник, в който празнуваме силата на словото и знанието, величието на духа, многообразието на хилядолетната ни култура.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...