Акценти
Начало / Любопитно / С бутилка хубаво вино зарадваха столетник в село Брестовец

С бутилка хубаво вино зарадваха столетник в село Брестовец

столетник

100-годишният Кръстьо Цветков от село Брестовец днес беше почетен от представители на Община Плевен по повод юбилея му. Изпълняващият длъжността кмет на Плевен арх. Трифон Иванов поздрави бай Кръстьо, който през този месец изпълни един век.

Юбилярът дойде със семейството си в кметството на селото, където арх. Иванов му връчи сума от 500 лева /съгласно Решение на Общинския съвет/, картина с един от символите на Плевен – Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”, и бутилка вино.

Въпреки годините, бай Кръстьо се радва на добро здраве и силен дух, запазил е доброто си чувство за хумор и кавалерство, но и собственото мнение по всички въпроси.

Неговата дъщеря  Емилия Николова – секретар на местното читалище, разказва, че той е бил изключително ученолюбив и любознателен, но недоимъкът на семейството му пречи да продължи образованието си. Затова пък е изучил и трите си деца.

Бай Кръсто е работил като дърводелец. Бил е душата на компанията с изпълненията на китара, с която не се разделя и на фронта по време на Отечествената война. Инструменът, който още пази, дори е на повече години от него.

Днес столетникът се радва на четирима внуци и пет правнуци.

 

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...