Акценти
Начало / Образование / С бурно одобрение посрещнаха темата за изпита по биология в Медицинския в Плевен

С бурно одобрение посрещнаха темата за изпита по биология в Медицинския в Плевен

Малко след 7.30 часа в зала „Асклепий” на Ректората на Медицински университет – Плевен днес бяха изтеглени темата и вариантите на тестове за изпита по биология за специалност „Медицина” в университета.

Според въведените от тази година правила за изпита по биология кандидат-студентите развиват изпитна тема върху материала по биология от 10 клас, а върху учебното съдържание от 8 и 9 клас решават тестове.

Темата, която беше изтеглена – „Монохибридно кръстосване”, беше посрещната с бурно одобрение от присъстващите кандидат-студенти в залата. Темата изтегли избран чрез жребий студент. Лека ръка имаше Волен Димитров от Видин с кандидатстуденски номер 1553.

Тестовите варианти, които бяха изтеглени, са съответно вариант №6 върху материала от 8 клас и вариант№4 върху материала от 9 клас.

IMG_1424изпит биология МУ-Плевен

Изпитните билети бяха изтеглени в присъствието на ректора на Медицинския университет проф. Славчо Томов, който пожела успех на кандидат-студентите, като не пропусна да отбележи, че те се явяват на изпит точно на 1 юли, когато посрещаме Джулая с надежда за радост и успех. На тегленето присъстваха още зам.-ректорът по учебната дейност – проф. Маргарита Александрова, деканът на факултет „Медицина” – проф. д-р Аспарух Аспарухов, председателят на Комисията за оценяване на конкурсните работи по биология – доц. Милена Атанасова, председателят на Техническата комисия за прием на кандидатстудентски документи – Виржиния Лазарова, родители на кандидатите, журналисти.

IMG_1417изпит биология МУ-Плевен

Общо 599 са тази година кандидат-студентите за специалност „Медицина” в плевенския университет. В това число са  и 86 кандидати, които ще участват в класирането само с оценките си от предварителните изпити, които бяха проведени през месец април. От кандидатите 398 са жени и 201 са мъжете. Това означава, че 8.84 жени ще се състезават за едно място, а при мъжете конкуренцията е 4.47 кандидати за едно място.

Доц. Милена Атанасова коментира след изтеглянето на билетите, че темата е благодатна, по-разбираема и поради тази причина кандидатите така бурно са изразили удовлетворението си от нея. На тестовете, които се състоят от по 30 въпроса, кандидатите ще имат възможност да проявят повече творчество, допълни тя. Във всеки тест има по 10 въпроса със свободен отговор, като по 4 от тях предполагат и творчески подход при отговорите.

Комисия от 12 проверяващи – по шест преподаватели от университета и учиг.тели от средни училища в Плевен, ще проверяват изпитните работи. Очакванията са оценките да бъдат изнесени в навечерието на следващия изпит – този по химия, който е на 8 юли.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...