Начало / Култура / С богат културен афиш започва месец юни

С богат културен афиш започва месец юни

Разнообразни събития ще предложи културният афиш на Плевен в началото на първия летен месец. На 4 юни ще бъдат открити две изложби. В Къщата на художниците, от 18 часа, Маринела Новакова ще открие своята първа самостоятелна изложба. Маринела е родена и израснала в Плевен, но от дълги години живее в чужбина. Тя се занимава с живопис. Обича природата, която неизменно присъства в платната ѝ.

В същия час в Творителницата изложба ще открие Васимир Марков. С него продължава традицията на азбучните изложби при Джими. Също по традиция – откриването ще е нетрадиционно.

Още една изложба е включена в арт афиша за следващата седмица. Тя ще бъде открита на 6 юни, от 18 часа,  в галерия „Бешков”.  Ще бъдат представени творби от регионалния кръг на Националния конкурс за живопис, графика и скулптура – 2019 г. на Алианц България. При откриването ще бъдат връчени наградите на регионалните победители в съответните категории. Освен среща с творбите на художниците за посетителите ще е приятно изживяване срещата с рок музиканта, певеца, китариста, композитора, текстописеца и продуцента Роберт Абрашев.

Този синтез на изкуствата в галерия „Бешков” ще е преходът към  класическата вечер на сцената в Летния театър. На 6 юни, от 21 часа там ще бъде открит новият сезон на „Сцена под звездите” със сценичната кантата „Кармина Бурана” на Карл Орф. На сцената ще излязат Плевенска филхармония, три хора – Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева, Хор на Русенската опера  с диригент Стелияна Димитрова – Хернани, хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска,  и балетна формация при читалище „Съгласие“ с ръководител Маня Николова. Солисти ще са Мария Цветкова – Маджарова – сопран, Александър Крунев – баритон и Георги Султанов – тенор. Диригент на продукцията ще е Найден Тодоров, режисьор – Надя Христозова.  В програмата са включени още „Болеро“ на Равел, „Завладяване на Рая“ на Вангелис, „Заратустра“ от Щраус, „Пещерата на горския цар“ и „Пер Гинт“ от Григ.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...