Акценти
Начало / Култура / С богата програма Плевен се включва в отбелязването на Европейската година на културното наследство

С богата програма Плевен се включва в отбелязването на Европейската година на културното наследство

С мащабни, стойностни събития в Плевен ще бъде отбелязана Европейската година на културното наследство. За осъществяването й съвместно ще работят Областна администрация Плевен, ДКТ „Иван Радоев”, НУИ „Панайот Пипков” и читалище „Лик”. Това ще стане чрез представяне на културата на Франция, каквато е и целта пред областните администрации в страната – да представят една от страните членки на ЕС чрез нейното културно наследство, каза пред журналисти днес областният управител Мирослав Петров. Той подчерта, че изборът да представят Франция съвсем не е случаен, тъй като това е една от страните създателки на Евросъюза и днес е сърцето на Европа.

Началото на програмата ще бъде дадено на 24 ноември с лекция дискусия на тема „Въведение във френската драматургия”, която ще очертае водещи тенденции в театъра, тръгнали от френските текстове за пиеси.

На 26 ноември ще бъде представен спектакълът „Островът на робите” по пиесата на френския драматург Пиер дьо Мариво. Представлението ще е от 19 часа и на него се очаква да присъстват посланикът на Франция у нас НП Ерик Льобедел, министри, народни представители, представители на Групата за приятелство с Франция към НС и други.

В програмата е предвидено още едно представление от репертоара на Плевенския театър  – „Боинг, боинг” от Марк Камолети. То ще е на 27 ноември.

Инициативите ще продължат с четвъртото издание на Международния фестивал на китарата, който ще бъде открит на 28 ноември с концерт на известни френски китаристи.

Входът за представленията и концерта ще са свободни, но с пропуск поради ограниченият брой места в залите.

Такава е и целта на Европейската година на културното наследство – да насърчи интересът към  европейското културно наследство и да се засили усещането за принадлежност към общо европейско пространство, подчерта Мирослав Петров.

Щастлив съм, че Плевенският театър може да се включи в тези чествания с два спектакъла, които случайно са по френски текстове, каза директорът на ДКТ „Иван Радоев” – Васил Василев, който е режисьор и на двете постановки. Той отбеляза, че единият от спектаклите – „Боинг, боинг”, се е превърнал дори в символ на Париж, веднага след Айфеловата кула. Изборът на тези пиеси показва, че европейското ни мислене изпреварва настоящето ни, изтъкна Василев.

Създателят на Международния фестивал на китарата Николай Михайлов акцентира върху това, че програмата за отбелязване на Европейската година на културното наследство позволява по един елегантен начин да се обедини плевенската общественост чрез стойностни културни  събития.  Фестивалът ще се включи в инициативите с два грандиозни концерта – единият за откриването, а другият е на 29 ноември, в който четирима парижани ще завладеят публиката с невероятното си творчество. Четиримата ще водят и майсторски класове по време на фестивала, които ще са отворени за зрители, каза Николай Михайлов.

„Това, което се случва в Плевен е нещо много голямо и много хубаво. Това, че Плевен присъства на многохилядната карта от събития, посветени на Европейската година на културното наследство, доказва, че Плевен е град с много добра културна жизненост”, подчерта Катя Божикова от читалище „Лик”.

В заключение всички се обединиха около това, че Плевен  е с най-мащабната програма в страната за отбелязване на Еворпейската година на културното наследство, която преминава под мотото „Нашето наследство: където миналото среща бъдещето“.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...