Акценти
Начало / Икономика / С близо 40 на сто е по-ниска цената на пшеницата и тенденцията е поевтиняването да продължи

С близо 40 на сто е по-ниска цената на пшеницата и тенденцията е поевтиняването да продължи

Спрямо миналата година цената на пшеницата е с близо 40% по-ниска, като тенденцията е да пада още. Това коментира един от големите зърнопроизводители в Плевенско – Цветан Миков, позовавайки се  на трендовете на световните борси за зърно.  В момента цената на пшеницата е паднала от 450 лв. за тон на 270-280 лв., като се очаква поевтиняване с още 30-40 лв., когато излезе зърното от Украйна и Казахстан, където има свръх производство.

Затова българските зърнопроизводители бързаме да съберем и извозим нашата продукция преди 15-20 юли, когато започва жътвата в Русия и Украйна, обясни Миков.

По-ниска цена с около 35-40% се очаква да има слънчогледа, а цената на царевицата ще бъде под тази на пшеницата.

Зърнопроизводителят коментира, че тази година добивите от пшеницата са добри. Той е реализирал около 500 кг от декар, но качеството не е добро заради дъждовете. Добивът от рапица се движи между 350-400 кг от дка, добри са добивите и от ечемика. Но ниските пазарни цени не могат да покрият разходите, особено за пшеницата, затова очакваме отчасти да компенсираме с по-висок добив от царевицата, защото хората са казали, че когато вали дъжд и не можеш да ожънеш пшеница, ще береш царевица, допълни зърнопроизводителят.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...