Акценти
Начало / Общество / Изпращат предложения за законови промени за ограничаване на нерегламентирания превоз

Изпращат предложения за законови промени за ограничаване на нерегламентирания превоз

Предприемане на законови промени, които да дадат право и на служителите на КАТ да налагат санкции за административни нарушения е едно от предложенията, които чрез областния управител на Плевен ще бъдат изпратени до Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” и до Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Решението за това е взето на заседание на Областната комисия по транспорт под председателството на зам.-областния управител Енгин Кючуков.

На срещата е коментирано писмо от Браншовото сдружение на автобусните превозвачи от областта, с което се търси  съдействие за намаляване на нерегламентирания обществен превоз на пътници от леки автомобили. По време на дискусията са обсъдени няколко варианта за изход от проблемната ситуация, включително намаление на цените на билетите от страна на лицензираните превозвачи, което ще накара пътниците да предпочетат тях, а не нелегалните превозвачи. Друга причина за отлив на хората е липсата на курсове в определени часове.

Останалите точки в дневния ред на заседанието са били за промяна в разписанията и маршрутите на автобусни линии, обслужващи различни населени места на територията на област Плевен.

Относно  постъпило предложение от община Никопол за възстановяване на автобусната линия Плевен – Дебово – Никопол комисията е изискала да се докаже по определения в наредбата ред необходимия  пътникопоток и предложението да се съгласува с община Плевен.

На този етап не е одобрено искането на Инициативен комитет да бъде удължен маршрута на автобусна линия Плевен – Беглеж до с. Бежаново. Предложението е да се изчака провеждането на втора тръжна процедура от община Угърчин за възлагане на автобусна линия Угърчин – Дерманци – Бежаново – Беглеж – Плевен. Ако към нея няма интерес, ще се стартира процедура за откриване на нова линия Плевен – Беглеж – Бежаново.

За закриване на линия пък е постъпило предложение от община Червен бряг – то е за маршрута до Бяла Слатина. Причината е, че на обявената обществена поръчка не са се явили кандидати за линията. Областната комисия е решила първо да се проведе втора тръжна процедура и чак тогава да се закрие линията, ако отново няма кандидати за нея.

Заради промяна в разписанието на влака Варна – София от община Кнежа са заявили желание за корекция в часа на тръгване на автобуса Плевен – Ясен – Долни Дъбник – Горни Дъбник – Писарово – Искър – Долни Луковит – Кнежа от 12.35 на 12.50 часа. Комисията е одобрила искането и е предложила на областния управител да  утвърди маршрутното разписание.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...