Акценти
Начало / Икономика / С близо 4.5 млн. лева ще подкрепят биологичното пчеларство у нас

С близо 4.5 млн. лева ще подкрепят биологичното пчеларство у нас

Около 4.5 млн.лв. са отделени към програмата за развитие на селските райони – мярка 11, които ще бъдат насочени към биологичното пчеларство. А чрез нова програма за първи път ще се финансира добиване и преработка на мед, както и мобилното пчеларство.  Това съобщи днес в Плевен зам.-министърът на земеделието проф. Георги Желязков. Той беше в града ни за официалното откриване на Международното изложение-договаряне „Пчеларство 2017”.

Проф. Желязков посочи, че у нас се произвеждат между 12 500-13 000 тона мед, от които около 6 500-7 000 тона се изнасят. Той коментира, че не знае за друг български продукт, който 50 на сто да е експортно ориентиран и подчерта, че всеки такъв продукт, който носи и голяма добавена стойност, има смисъл да се произвежда.

Зам.-министърът каза още, че финансирането на националната програма по пчеларството е увеличено за следващите три години с около 40-50 на сто, т.е. годишно от порядъка на 4.7 милиона лева. Всички, които имат новости в тази сфера могат да кандидатстват за инвестиционно финансиране, изтъкна той.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...