Акценти
Начало / Култура / С баркод на челото и с книги на гърба Стефан Кръстев представи новата си книга

С баркод на челото и с книги на гърба Стефан Кръстев представи новата си книга

На връх 47-ия си рожден ден плевенският автор Стефан Кръстев по оригинален начин представи предпремиерно новата си електронна книга „Баркодът на Сизиф”. От 16 до 20 часа вчера, с баркод на челото и дясната си ръка, и с торба книги на гърба си Стефан Кръстев, точно както героят му от книгата, на всеки кръгъл час изкачва стълбите от галерия „Бешков” до паметника „Майка България” под Скобелевия парк.

С този пърформанс Стефан изигра съвременна вариация на въведителната сцена в книгата, в която героят му отлага неизбежната си смърт с безкрайно изкачване и слизане по стълбище. До пълно изтощение.

Баркодът на челото му е препратка към новата му книга „Баркодът на Сезиф” и към предсказанието на Йоан Богослов, който казва в „Апокалипсис“, че някога ще дойдат времена, когато ще се слагат три шестици на дясната ръка и на челото. Тези, които носят този знак на звяра, ще оцелеят. Останалите ще бъдат подложени на гонения, тоест ще бъдат изхвърлени от обществото, допълва Стефан.

stefan-krastev-2

Така и неговият Сизиф – човек на изкуството в постиндустриален свят, е изхвърлен от системата, общуващ с престъпния ъндърграунд и мъртвите, намиращи се в технологичния ад.

Между изкачванията и слизанията Стефан Кръстев искаше да продава книги, за да олеква торбата му. Както олеква кръста на всеки човек на изкуството и душата му, когато трудът и вдъхновението му са споделени с обществото. Не продаде много. Но се срещна с хорската злоба, докато се опита да разговаря със случайни минувачи, обяснявайки идеята си. А тя беше да се „впише“ в реалността, така далечна и едновременно близка до света в книгите му.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...