Начало / Култура / С атрактивно шествие откриха Фестивала за маримба в Плевен

С атрактивно шествие откриха Фестивала за маримба в Плевен

Колоритна и шумна група от перкусионисти привлече в късния следобед вчера вниманието на плевенчани. С шествие, което тръгна от Драматичния театър и премина през  централната пешеходна зона на града, започна Петият международен фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен`2018. Усмивки и ръкопляскания съпровождаха шествието на музикантите, между които, освен ученици от НУИ „Панайот Пипков” – Плевен, бяха и  чуждестранни участници във фестивала.

Официалното откриване се състоя на сцената в парка на Регионалния исторически музей в Плевен с концерт на перкусионните ансамбли на НУИ „Панайот Пипков” и НМУ „Любомир Пипков” – София, и участници във фестивала.

„Повод за гордост е, че това единствено по рода си събитие в България и на Балканите, е забележима културна традиция и се утвърждава като посланик на класическата музика в най-широк мащаб. Убеден съм, че в седмицата, в която на една сцена отново ще се срещнат виртуози и млади таланти, ще остане незабравима за всеки от нас, почитателите. Радвам се, че авторитетът на плевенската перкусионна школа все повече нараства  и заслужено се превръща в емблема на града ни”, се казва в приветствието, което кметът на Плевен Георг Спартански, изпрати по повод откриването на музикалния форум.

Очакванията на участниците са в дните до 6 юли да имат незабравими срещи с водещи имена от света на ударните инструменти. В Плевен ще се проведат концерти и майсторски класове на Небойша Живкович – Германия/Сърбия, Теодор Милков – Гърция, френското трио SR9 в състав: Александър Еспере, Никола Кузан и Пол Шангарние, И-Пинг Янг – Тайван/Франция, Жан-Батист Льоклер и Василена Серафимова – България/Франция.

В тези дни ще звучи от класическа до съвременна музика. Очаквам да бъде много интересно, тъй като музиката за маримба и ударните инструменти като цяло сега се развива и тя е все още непозната за широката публика, сподели Николай Иванов, възпитаник на Симеон Серафимов в НУИ „Панайот Пипков”, след това и на неговата дъщеря – Василена Серафимова, във Франция, а по настоящем студент в Женева. Той е един от  25-те участници в майсторските класове, между които и 15 чуждестранни участници от Гърция, Финландия, Израел, Русия, Швейцария, Германия.

Тази вечер, от 19.30 часа в зала „Катя Попова” е концертът на Небойша Живкович, И-Пинг-Янг и Василена Серафимова. 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...