Акценти
Начало / Култура / Със спектакъла „Депутатски страсти” откриха Парцалевите празниците в Левски

Със спектакъла „Депутатски страсти” откриха Парцалевите празниците в Левски

С комедийния спектакъл ”Депутатски страсти” снощи в град Левски бяха открити Празниците на изкуствата в памет на любимеца на поколения българи Георги   Парцалев. За четиринадесета поредна година дните около рождения ден на големия  Парцалев  – 16 юни, се превръщат в празник  в родния му град, където големият български актьор прави първите стъпки към голямата сцена.

Председателят на настоятелството при НЧ „Георги Парцалев-1901” – Силвия Йорданова, приветства с „добре дошли” всички дошли да съпреживеят магията на изкуството и представи проявите в програмата на Празниците на изкуствата „Парцалев 2019”.

Комедийният спектакъл е интересен прочит на комедията „Ходи гола” от Жорж Фейдо, написана преди повече от 100 години. Режисьор на спектакъла и автор на текста на песните е Георги Низамов . „Депутатски страсти” е създаден по проект: „Социално предприятие Арт Академия за театрални и приложни изкуства” по ОП “Развитие на човешките ресурси. Публиката в препълнения салон на читалището видя комедиен фарс на злободневни въпроси  поставени с прекрасното превъплащение на актьорите Любен Чаталов, Симеон Владов, Красимира Демирова, Антон Тонев -Тони, Жоро Низамов.

„Парцалев  мечтаеше да изиграе Дон Кихот и неговият образ щеше да бъде фантастичен, но не се намери тогава такъв смел режисьор… Беше един много щедър човек. Не беше задължително да го харесваш, за да бъде добър към тебе.Той ми каза,че са го канили да бъде 80 пъти кум, защото можеше да уреди тогава хладилник, цветен телевизор…и те го канеха, а на него това му доставяше удоволствие…”, спомня си Любен Чаталов.

„Георги Парцалев е големият Дон Кихот на българската сатира, няма по-голям .Той имаше чаплинското в себе си. Докато те разсмива може да пуснеш сълза …С това е велик !, каза актрисата Красимира Демирева, обещала си да играе в негова памет.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...