Начало / Последни новини / Състезателят по боче Николай Пейчовски ще представя Плевен и страната ни на Спешъл Олимпикс в Берлин

Състезателят по боче Николай Пейчовски ще представя Плевен и страната ни на Спешъл Олимпикс в Берлин

Състезателят по боче и възпитаник на ЦСОП „П. Р. Славейков“ – Плевен Николай Пейчовски ще представя града ни и България на Световните летни игри Спешъл Олимпикс, които ще се проведат през м. юни 2023 г. в Берлин. Жребият беше изтеглен днес от кмета на Община Плевен Георг Спартански в присъствието на журналисти. Първа резерва за надпреварата е Калин Тодоров, а Иван Кръстев е служебна резерва.

Кметът подчерта, че спортът, освен чудесен начин да се поддържа добро здраве, е и възможност децата със специални потребности да покажат талантите си, а за тях самите – и начин да създават нови познанства.

За първи път от Световните летни игри в Лос Анджелис`2015, Плевен има квота за участие в първенството – за мъжкия турнир по боче. България получава квоти за общо 10 спорта като в спорта боче на страната ни е предоставена по една квота за мъже и жени. Атлети от Плевен са участвали на Световни и Европейски игри на Спешъл Олимпикс през 2007, 2011, 2014 и 2015 година с финансовата подкрепа на Община Плевен. Градът има силни състезатели в този спорт, който се практикува от децата, посещаващи ЦСОП „П. Р. Славейков“ и Сдружение БАЛИЗ. От досегашните участия имаме един златен медал на европейски игри и бронзов медал и пето място на световни. Плевен е бил домакин и на национални турнири по боче.

Община Плевен ще подпомогне с 3 000 лв. нашия представител, средствата са за подготвителен лагер, екипировка и транспорт на избрания атлет.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...