Акценти
Начало / Спорт / Състезателят на СКШ „Плевен 21“ Дарио Дерешки с бронз от Държавното по ускорен шах в Пловдив

Състезателят на СКШ „Плевен 21“ Дарио Дерешки с бронз от Държавното по ускорен шах в Пловдив

шах
Плевенският шахматист, ученик в десети клас на МГ „Гео Милев“ тази година не успя да спечели квота, даваща му право да участва на Световно или Европейско първенство по класически шах. Преди последния кръг на Държавния шампионат за младежи до 18 години, който се проведе от 31 март до 6 април в „Новотел Пловдив“, Дарио бе на половин точка от водача във временното класиране Румен Николов от ШК „Ивис + “ София. При евентуална победа срещу Ради Данов от Перник, плевенският шахматист печелеше сребърен медал и правото да участва на Европейското първенство в Грузия през есента. Дарио опита шанса си да спечели до последно, но не успя и дори загуби след 4 часова борба. Така той зае 6-то място с актив от 4 точки от 7 възможни, научихме от треньорът на Дарио – мс Христинка Илиева.
Частичен реванш за състезателя на СКШ „Плевен 21“ бе бронзовият медал на ускорената контрола, който Дарио спечели с актив от 5 точки. В най-бързата контрола- блиц на 5 минути, Дерешки остана десети с 3,5 точки.
В тази възрастова група на първенството по ускорен шах и блиц се включи и съотборникът му Михаил Николов, който зае съответно 15-то и 11-то място с актив от 3 и 3,5 точки.

Дарио Дерешки

Друга надежда на плевенския клуб за спечелване на титла при момчетата до 14 години бе тринадесет годишният Давид Цветанов, държавен шампион до 10 и до 12 години през 2011-та и 2012-та година. След седмия кръг на класически шах, с актив от 5,5 точки Давид заемаше втора позиция след Мартин Петров от Столичен център по шахмат. Този път плевенският състезател не издържа на напрежението и допусна две неприятни загуби, които го изпратиха на 5-то място в крайното класиране.
Не вървеше и на ускорената контрола, където Давид се нареди на 11-то място с 4 точки. Отново липса на късмет в допълнителните показатели го лиши от медал в блица, където раздели 3-то – 4-то място с 5 точки, но остана четвърти.
Дарио Дерешки и Давид Цветанов ще се състезават в тези възрастови групи и през следващата година, когато се очаква да бъдат основни фаворити.
В класическия шах при момчетата до 12 години СКШ „Плевен 21“ се представи с двама свои състезатели- Валентин Митев и Стилиян Нановски. Въпреки, че е едва на на 9 години Валентин записа успешно участие, беше трети преди деветия кръг и дори финишира турнира на първа маса срещу шампиона Матей Петков от „Локомотив“ София. За плевенския шахматист това бе единствената загуба в шампионата и с актив от 6 точки Валентин се нареди на осма позиция в конкуренцията на 68 момчета до 12 години. На ускорената контрола Вали отново беше близко до медалите. Натрупаните 5,5 точки от 7 възможни му отредиха 4-то място по допълнителни показатели. В блица  Валентин се нареди 9-ти с 5 точки.
Неговият съотборник Стилиян Нановски допусна загуба в последната си партия на класическия шах и с това и шансовете си за влизане в шестицата. Стилиян завърши с 5,5 точки, които му отредиха 17-то място. Ускореният шах донесе 9-то място за плевенския състезател, а блица 13-то с по 5 точки.
За първенствата по ускорен шах и блиц към момчетата се присъедини съотборникът им Никола Ненков, който се представи достойно съответно на 8-мо и 7-мо място с 5 спечелени точки от 7 възможни, като успя да победи шампиона Матей Петков в партия на блиц.
Шахматистите на СКШ „Плевен 21“ бяха водени от треньорката си мс Христинка Илиева, която веднага след завръщането си започна интензивна подготовка с най-малките състезатели на клуба. За първа година БФ Шахмат реши шампионатите за възрастови групи  деца до 8 и до 10 години да се проведат на друго място и по друго време. Техните държавни първенства по класически, ускорен шах и блиц ще бъдат в кк Слънчев бряг от 24 до 31 май.

СКШ Плевен 21

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...