Акценти
Начало / Образование / Александър Атанасов от МГ „Гео Милев” е първи сред осмокласниците на Националната олимпиада по физика

Александър Атанасов от МГ „Гео Милев” е първи сред осмокласниците на Националната олимпиада по физика

GeoMilev

Александър Атанасов от МГ „ Гео Милев” е първи сред осмокласниците на 46 Национална олимпиада по физика за ученици от VII до XII клас, информира агенция „Фокус”. Престижното състезание се проведе на 12 и 13 април в ПМГ „ Никола Обрешков” в Казанлък. В състезанието се конкурираха 118 млади физици от цялата страна. В групата 10 – 12 клас, от която бяха излъчени и първите десет физици, които ще бъдат в разширения национален отбор на България за Международната олимпиада по физика в Казахстан, дванайсетокласничката от Природо-математическата гимназия в Казанлък Катерина Найденова бе класирана на първо място, втори е съученикът й от 11 клас Ангел Шерлетов, а трети – възпитаникът на Американския колеж в София Виктор Иванов. Освен Катерина и Ангел, още двама ученици на казанлъшката математическа гимназия са в десятката за Националния отбор – Радостин Димитров – 11 клас и Мирослав Лалев – 12 клас.

Подготовката на първите десет в тази група за олимпиадата в Казахстан ще се проведе в Олимпийския център „ Олимпийски надежди” в София от университетски преподаватели. С първи места в 46-та олимпиада в групите на 7, 8 и 9 клас съответно са Иван Мавров от Софийска математическа гимназия, Александър Атанасов – МГ „Гео Милев” – Плевен и Александър Щедрицки – МГ – София.

В дните на националното събитие по физика в Казанлък беше проф. Миньо Балкански, създател на едноименната фондация, подпомагаща даровити български деца и развитието на научната и социална дейност в България. Той пристигна в Казанлък от Париж и се срещна с преподавателите на 118-те ученици, които се явиха на националната олимпиада. Професорът коментира, че в България се учат много и много талантливи млади хора, които очертават сигурното бъдеще на страната ни. В момента Фондация „ Миньо Балкански” разработва програми за извънучилищното развитие на младите хора в това число и в България и за тази кауза организацията възнамерява да ангажира преподаватели с доказани качества и професионализъм.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...