Акценти
Начало / Последни новини / Състезателите на карате клуб „Спартак 14“ с куп медали в Германия

Състезателите на карате клуб „Спартак 14“ с куп медали в Германия

С един куп медали се завърнаха плевенските състезатели на Шотокан карате клуб „Спартак 14“ от Германия. От 1 до 4 април в немския град Нюрнберг се проведе Европейското първенство и купа по Шотокан карате-до за 2016 г., съобщават от клуба. В престижните форуми участваха над 1400 състезатели от 25 държави в Европа. Паралелното провеждане на първенство и купа допуска участие на състезатели от всички възрасти – от 8 годишни деца до ветерани.

Българският национален отбор извоюва със своите състезатели на Европейско първенство 11 златни, 5 сребърни и 14 бронзови медала. От тях състезателят на плевеския шотокан клуб „Спартак 14“ Тодор Тодоров спечели бронзовия медал в индивидуалните битки на дисциплината Шобу кумите при 16-17 годишни юноши в кат. до 70 кг. След 4 изиграни кръга ( от възможни 5 ) и 3 победи, Тодор се изкачи на третото място за пореден път. През изминалата година на Световното първенство в Суботица-Сърбия, той отново спечели бронзов медал в тази дисциплина. С новото си постижение от това Европейско първенство, той затвърди позициите си на състезател с голям принос за юношеския национален тим на България по Шотокан карате-до.

Тодор Тодоров - бронзов медал 16-17 г. юноши

В първия и втория кръг Тодор победи състезателите на Румъния. Третия кръг кръг се срещна с представителя на Люксембург ( Йордан Невес) , който също бе отстранен от битките за медалите, и в полуфиналния кръг претърпя загуба от сръбския състезател Джорджи Антич.

Отбор 12-15 г. девойки - 3 място - Мирела и Гергана

В отборните битки на Европейското първенство взеха участие петима състезатели на плевеския клуб „Спартак 14“ – Мирела Йолова, Марк Томов, Ивайло Боев, Гергана Атанасова и Борислав Начев. Двама от тях дадоха своя принос в спечелването на 3-те бронзови медала в Шобу кумите при юноши и девойки. Единият състезател е Мирела Йолова, която се класира трета с отбора си 12-15 г. девойки и с отбора при юноши и девойки 16-20 години. Тя реализира 4 победи и една загуба с участията си в двата отбора и даде своя принос за спечелването на бронзовите медали. В състава на отбора на девойките 12-15 г. бе включена и състезателката на клуба Гергана Атанасова, която също се изкачи на третото място на стълбичката при своите съотборнички.

Марк Томов - 3 място отброно кумите 16-20 г. юноши

Другият състезател с принос за спечелването на отборните медали е Марк Томов, който реализира две победи и една загуба в отборните битки при юноши 16-20 г. и с победите си допринесе за спечелването на бронзовия медал.

Тихомир Тодоров- Европейски шампион деца- ката

Повече от отлично се справиха и най-малките ни състезатели на паралелно провеждащата се Европейска купа. Децата, представляващи плевенския клуб, бха 4. От тях двама спечелиха пълен комплект медали. Тихомир Тодоров при 8-9 г. момчета стана Еврапейски Шампион на шотокан ката. През 2015 г. на Световната купа Тихомир се класира отново на стълбичката, но на второто място. Този път доказа отличното си ниво на подготовка. В дисциплината санбон кумите Тишо се класира трети.

Никола Чонов - 2 масто санбон кумите

Сребърният медал спечели Никола Чонов, който е и Световен шампион в тази дисциплина през 2015 г. Никола вече 3 години не слиза от стълбичката на Европейски и Световни купи. Целият български отбор на Европейската купа спечели 6 златни, 7 сребърни и 16 бронзови медала.

Мирела Йолова - два бронзови медала от отборно кумите - 12-15 г. девойки и 16.20 г. девойки и юноши

В комплексното класиране от Европейското първенство България се нареди на второ място по брой медали, а в крайното класиране от Европейско първенство и Европейска купа, е на трето място.

„Децата ни са златни. Те са нашата гордост. Прославят не само себе си, но и града ни и страната ни. Благодарение на тях, доброто име на България се разпространява в Европа и света. Дай Боже този факт да бъде оценен от управляващите и да бъде подпомогнат спорта в нашия град, защото има още много подрастващи с голям потенциал за постижения”, сподели Милена Кирниколова, старши треньор на клуба.

Снимки: Шотокан карате клуб „Спартак 14“

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...