Акценти
Начало / Общество / Създават паметник на загиналите по време на военната си служба в Плевенско

Създават паметник на загиналите по време на военната си служба в Плевенско

DSCN6834

Паметник на загиналите по време на военната си служба в Плевенско планира да създаде Дружество „Военноинвалид”. На този етап няма създаден проект. „Дружествата в структурата на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите в страната в момента работят за реализацията на тази идея. Ние ще се постараем в Плевен да поставим поне паметна плоча, с която да засвидетелстваме признателността си към момчетата, загинали в изпълнение на член 59, ал. 1 от Конституцията на Р България”, информира за infopleven Илиян Христов, председател на плевенското Дружество.

Инициативата на Дружеството беше оповестена по време на отчетното събрание за дейността му през 2013-а, което се състоя в Галерия „Лира” на Военния клуб. Заседанието започна с посрещане на знамето, химна на Р България и едноминутно мълчание в памет на Никола Костадинов, почетен председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и на Съюза на парашутистите, член на ръководството на Съюза на ветераните от войните.

DSCN6842

Христов посочи, че голяма част от членовете на Дружеството са пострадали при изпълнение на наборна служба, като голям процент са членовете с ментални и психични увреждания. „Тези хора разчитат на помощта на Дружеството, защото със тези здравословни проблеми не могат да си намерят работа. През последните години ТЕЛК-те масово се стремят за свалят процентите военноинвалидност, а има случаи, при които заменят военноинвалидността с общо заболяване и тези момчета губят въобще правата си. Ако паднат под 50%, те не могат да ползват почти нищо от привилегиите, които предвижда Законът”, коментира основен проблем Христов.

Въпреки дългогодишните усилия на Дружеството за ангажиране  на  Община Плевен с проблемите на военноинвалидите на територията на Общината и през 2013-а не се стига  до подписването на протокол за съвместна дейност. „Искаме да се подпомагат нашите членове на територията на Общината, както и дейността на Дружеството. Хората в тежко състояние трябва да получават и финансова помощ”, посочи още Христов.

По време на срещата беше отчетено, че плевенчани подкрепят усилията на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите за промяна на Закона с цел изравняване правата им с тези на ветераните от войните и предоставяне повече права на военнопострадалите. „За съжаление Министерството на отбраната отхвърля многократно нашия проект. Министър Найденов е приел един законопроект, който макар и малко орязан, се надяваме в най-скоро време да бъде приет внесен и гласуван в Народното събрание. Не е нормално хора, които са защитавали държавата, да са на последното социално ниво в тази държава и да мизерстват с пенсии от 126 лв до 191 лв.”, коментира Христов.

По  реализиращия се вече доста години проект „Признателност” съвместно с Изпълнителна Агенция  „Военни клубове и военно-почивна  дейност” към Министерство на отбраната 11 членове на Дружеството с тежко материално и социално положение получават  топъл обяд в рамките на три месеца.

DSCN6835

Ръководството подпомага подготовката на документи на своите членове за отпускане на еднократна помощ за придружители на инвалиди първа група и на членове с ментални увреждания, които не надвишават до 10 човека годишно. В това отношение подкрепата на  Дирекция „Социално подпомагане” – Плевен се оказва навременна и целесъобразна, отчитат от Дружеството.

Членовете на Дружеството са 84, като 69 от тях са от Плевен. Между тях са военноинвалиди  от мирно време и военнопострадали – вдовици, родители на загинали или починали и деца.

Традиционно  добри са взаимоотношенията на  Дружество „Военноинвалид” с военнородолюбивите съюзи, Военното окръжие и командирите на войсковите подразделения и членовете му активно участват във всички съвместни начинания и общоградски  патриотични и културни прояви, отчетоха още от Дружеството.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...