Акценти
Начало / Крими / Съдии, прокурори и служители в затворите дискутират на „Кафене в затвора” в Плевен

Съдии, прокурори и служители в затворите дискутират на „Кафене в затвора” в Плевен

„Кафене в затвора” събира наказателни съдии, прокурори и служители от системата на местата за лишавано от свобода. Условията за изпълнение на наказанията, повишаване на мотивацията на служителите в затворите, съдебните заседания за условно предсрочно освобождаване и жалбите, които осъдени на лишаване от свобода подават, ще бъдат обект на дискусия в Плевен.

На 28 октомври  Учебният център към Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” и Затвор – Плевен ще бъдат домакини на специализирана дискусия с участието на служители от системата, прокурори и съдии от Плевен. Срещата се организира от екипа на проект „Свобода зад решетките”, в резултат на заявения ангажимент от страна на представители на съдебната система, и в частност на председателя на Окръжен съд – Плевен по време на Обществения форум, проведен през месец юни в Плевен.

Междуинституционалният професионален дебат е важен елемент от изпълнението на проекта, тъй като условията в местата за лишаване от свобода имат огромно значение за постигане на целите на наказанието. Целта е да се проследи процеса на управление и контрол в местата за лишаване от свобода, да се придобие различна информация за служителите в затворите и да се очертаят техните потребности.

Условията в българските затвори отдавна са обект на критики от страна на национални и международни организации, а държавата нееднократно е осъждана да изплаща обезщетения на лишени от свобода. От своя страна затворът в Плевен се очертава не само като едно от най-слабо критичните звена в системата, но и развиващо се такова, имащо положителни практики, които следва да бъдат стимулирани и използвани.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...