Акценти
Начало / Икономика / Съдбата на Автогарата в Плевен отново излезе на дневен ред

Съдбата на Автогарата в Плевен отново излезе на дневен ред

От Центъра за градска мобилност са подали документи за категоризация на Автогара Плевен, съобщи Иваница Бояджиева, шеф на Центъра. Преди още да е дошла комисията, която ще извърши категоризацията, е ясно, че плевенската Автогара не отговаря на голяма част от изискванията. Едно от тях е липсата на навеси за пътници. Ако не получи нужната категоризация, Автогарата ще има статут на пътна спирка и превозвачите няма да плащат гарови такси. Случили се това,  годишно Община Плевен ще губи около 500 000 лв. от такси.

Така съдбата на Автогара Плевен отново излезе на дневен ред, след като преди шест месеца кметът Георг Спартански повдигна въпроса пред Общинския съвет и очаква ясен отговор от общинските съветници за нейното бъдеще.

Кметът посочи трите възможни варианта за Автогарата. Първият е Общината да инвестира собствени приходи за ремонт и изграждане на спирконавеси, което е непосилна на този момент инвестиция за общинския бюджет. Вторият вариант е да се тегли кредит, а третата възможност е Общината да продаде Автогарата, като се мине през съответните процедури.

„До този момент  глухо мълчание от страна на Общинския съвет, извън спекулациите, че кметът ще си сложи парите от продажбата в джоба, които са простотии и нямам намерение да им отговарям”, коментира Спартански.

Той отбеляза още, че над 90% от автогарите в страната са частни и призова съветниците за своевременно решение, за да не загуби Общината сериозни приходи.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...