Акценти
Начало / Политика / Съветници от БСП: Крайно време е Община Плевен да покаже по-голяма социална ангажираност

Съветници от БСП: Крайно време е Община Плевен да покаже по-голяма социална ангажираност

Крайно време е Община Плевен да покаже по-сериозна социална ангажираност чрез основния си финансов инструмент – общинския бюджет. Тази социална ангажираност всички ние дължим на младите семейства и на децата в града. Това коментира днес  на пресконференция Свилен Атанасов, председател на групата общински съветници от „БСП за България” в Общински съвет Плевен по повод направените от групата предложения за промени в Бюджет 2020 на Община Плевен и гласувани по време на сесията от 28 февруари.  В пресконференцията участваха още общинските съветници Моника Чочева, Калин Кръстев, Генади Тодоров.

Свилен Атанасов отбеляза, че те, като група, са последователни в своята политика и затова при повторното гледане на бюджета отново са внесли предложението си за намаляване на таксите за детските градини и ясли в общината. „Съумяхме да прекараме нашето предложение и се радвам, че голяма част от общинските съветници ни подкрепиха”, каза Атанасов, като вметна, че са приели намалението да не е на 25 лв. месечна такса, а на 30 лв., тъй като са наясно, че би коствало сериозен финансов ресурс  от страна на Общината. „Още тогава обаче ясно заявихме, че на следващи обсъждания на Бюджета ще предложим таксите да станат 0 лв.”, подчерта Атанасов, тъй като още тогава са знаели, че кметът ще наложи отлагателно вето върху приетия бюджет. (б.р. – Бюджетът беше приет на 28 февруари, на 2 март кметът обяви, че щом излязат документите за решението ще наложи вето).

Атанасов подчерта, че по инициатива на БСП е взето решението за еднократна целева финансова помощ при раждане на второ дете в семейството. Той посочи, че тя ще бъде отпускана по строги критерии, като пълнолетие на родителите, завършено средно образование, да нямат прекъснати здравноосигурителни права и задължения към общинския бюджет, а също да имат сключен граждански брак.  На въпрос дали това не е в нарушение на законови разпоредби и конституционни права, съветникът бе категоричен, че няма такива нарушения. Но гарантира, че, ако има следващо обсъждане на бюджета, ще преразгледат критерия за брак.

От БСП са направили разчет, според който в общинския бюджет има ресурс за осъществяване на тези социални политики. Според тях резервът е в общинските предприятия, за които в Бюджет 2020 са били заложени по-малко приходи в сравнение с реализираните през 2019 г. и посочи конкретни цифри. Свилен Атанасов беше категоричен, че не вижда риск да се получи пробойна в бюджета, която да рефлектира върху сигурността на децата, заради неизпълнение на прогнозираните от тях по-високи приходи в общинските предприятия.

Според разчетите на БСП при намалението на таксите за детски градини и ясли на 30 лв. месечно ще са необходими около 300 000 лв. в бюджета, за да се покрие разликата с досегашните такси, които са 45 лв. на месец. При пълно освобождаване от такса, за година ще са нужни около 1 млн. 300 х. лв. в бюджета.

На пресконференцията стана ясно още, че съветниците от БСП могат да променят становището си за намаляване на субсидията на Плевенския театър със 70 000 лв. „Нямаше как да не приемем, че и жителите на малките населени места заслужават по-нормално битие”, обясниха те за гласуването си да бъде намалена субсидията. Но вече били създали работни групи и ще са готови с предлажение, което да не ощетява жителите на малките населени места в общината и да запази непроменена субсидията на Театъра. То ще бъде огласено на самата сесия, каза Свилен Атанасов.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...