Акценти
Начало / Култура / Съветници отново „отстреляха“ пари за култура

Съветници отново „отстреляха“ пари за култура

Интелектуалците са първите жертви на една революция. После застават на чело й. С тези думи започна срещата на директора на ДКТ „Иван Радоев” – Васил Василев с общинските съветници от групата на МК „Демократична България – Обединение”. Поводът е решението на Общинския съвет, взето с гласовете на ГЕРБ, БСП, ВМРО , да бъде намалена със 70 000 лв. субсидията за Театъра, която всяка година се осигурява от Общината.

Срещата се проведе вчера, буквално час преди кметът Георг Спартански да обяви вето върху, по думите му, изтърбушения бюджет и да го върне за ново разглеждане, трето поред.

Някои ще кажат, че всичко си идва на мястото, ще има ново разглеждане с очакване за нови решения. Да, но нищо не може да заличи онези гласове на общинските съветници, с които бяха отнети пари за култура, за да запълват недостигащи средства в общинския бюджет, който винаги ще е „къс” да покрие всички желания.

И това не е прецедент за нашия местен парламент. Още горчи от спряното финансиране за Международния симпозиум по скулптура, който живя само с едно свое издание и беше посечен с думите на общински съветник „Абе, някакви камъняци”.

Сега отново се поставя под съмнение качеството на продукта, който ДКТ „Иван Радоев” представя за оценка пред плевенската публика. В цифри за изминалата 2019 г. тази оценка изглежда така: 800 000 лв. приходи от билети, 388 представления, 63 000 зрители, от които 40 000 в Плевен. И още – участие в седем международни фестивала и няколко награди от тях. „Направихме така, че две години вече Плевенският театър получава оценка „отличен” от Министерството на културата и се нареди на челно място след театри от София и Пловдив”, отчете Василев.

Според д-р Йордан Георгиев, съветник от ГЕРБ, с решението си да намалят субсидията за театъра са бръкнали в кошера. Пак според него, Плевенският театър остава с най-високата субсидия – 125 000 лв., на база сравнителна справка с театрите в Бургас, Русе, Пазарджик, Шумен, Пловдив. Добави, че нямали яснота как се харчи отпуснатата от общинския бюджет субсидия.

Субсидията, която ДКТ – Плевен получава от общинския бюджет е 195 000 лв. и е такава от 20 години.  Съгласно договореностите минимум 20 пъти годишно залата на театъра се дава безвъзмездно за ползване при общински мероприятия. Част от средствата покриват разходи за помещенията, ползвани от Плевенска филхармония, която плаща символични суми за консумативи. Всички фестивали, които Община Плевен организира, се провеждат в Театъра безплатно. Това обясни Васил Василев за разходването на субсидията, като добави и ежегодно увеличаващите се разходи за консумативи, извършваните козметични ремонти в очакване на големия ремонт.

Когато имаме, винаги даваме, каза Василев. Дават представления, дават безплатно залата си, запазват приемлива цена на билетите. Какво ще стане, когато имането стане по-малко?! Първият резерв е в увеличаване цената на билетите. И тогава решението на съветниците, ако не бъде променено, ще се стовари с огромна сила върху плевенчани, част от които са и техни избиратели. Защото зад всяко тяхно решение стои и политика.

Сега отново ще са на ход нашите местни избраници с третото поред разглеждане на общинския бюджет. Нека мъдро съдят, защото само след няколко месеца театърът може да има и нов директор, избран чрез редовен конкурс, и от тях зависи какво наследство ще му завещаят?!

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...