Акценти
Начало / Общество / Съветниците ще решават за къщата на ген. Винаров в Кайлъка

Съветниците ще решават за къщата на ген. Винаров в Кайлъка

Кайлъка

Да бъде ли предоставена къщата музей на ген. Иван Винаров в парк Кайлъка за безвъзмездно ползване на сдружение „Ген. Винаров за парк Кайлъка” ще решават общинските съветници в Плевен идния четвъртък.

Предложението се внася откмета на Община Плевен в отговор на искане на сдружението. Мотивът за искането е, че сдружението има за задача да  популяризира приноса и дейността на ген. Иван Винаров за изграждането на парк Кайлъка и превръщането му в зона за почивка и отдих на плеевнчани.  С тази цел от сдружението искат да им бъде предоставена за възстановяване и стопанисване къщата музей на ген. Винаров за срок от 10 години, без да се променя собствеността и предназначението й. От своя страна сдружението ще поеме задължението със собствени средства да ремонтира къщата музей и да възстанови прилежащата й територия.

Къщата музей на ген. Иван Винаров е посртоена през 1954 г.. На площ от 64 кв.м. са разположени три ста. През последните дни от живота си ген. Иван Винаров ползва къщата. В непосредствена близост до нея е и гробът му. До 1991 г. в къщата е бил организиран музеен кът на ген. Винаров.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...