Акценти
Начало / Общество / Съветниците приеха новите местни данъци и такси

Съветниците приеха новите местни данъци и такси

Общинските съветници днес имаха извънредно заседание, в дневния ред на което бяха включени общо 35 точки. С най-голям обществен отзвук сред тях беше точката, отнасяща се до приемане на нова Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територия на Община Плевен.

Очаквано заседанието започна с едноминутно мълчание по повод кончината на патриарх Максим. Съветниците почетоха паметта и на починалия след кратко боледуване кмет на село Пелишат Митко Янков. Поклонението и погребението ще е утре, четвъртък,  в Пелишат.

Митко Янков е трети мандат кмет на Пелишат. На последните местни избори той беше издигнат от БНД и спечели с 51.15% срещу основния си конкурент от ГЕРБ – Петър Йочев, за когото гласуваха 29.95% от избирателите. Общо кандидатите за кметския стол в селото бяха шест.

Според процедурата, тъй като е изминала само година от мандата на избрания кмет, предстои президентът да насрочи частични избори в Пелишат. Докато те бъдат проведени, Общинският съвет ще назначи временно изпълняващ длъжността. Това се очаква да стане още на следващото, този път редовно заседание, което обичайно се провежда всеки последен четвъртък от месеца.

След като съветниците гласуваха дневния ред, от който приеха да отпадне само една точка – тази, отнасяща се до предложението капсула с пръст от гроба на хан Кубрат да бъде поставена в близост до Панорамата, с мотив да бъде обсъдена в комисията по устройство на територията, те пристъпиха към обсъждане и гласуване на предложенията. Първите от тях се отнасяха до откриване на процедури за предоставяне на концесия на 17 язовира, намиращи се на територията на общината.

Експедитивно, без излишни дебати, предложенията бяха приети. Съветниците сякаш пазеха силите си за обсъждането на Наредба 17 за местните данъци и такси. Близо два часа продължи дебата по наредбата, като бяха внесени повече от 10 предложения за промени. Основно споровете се разгоряха около драстично увеличените такси за сключване на граждански брак и таксите за изнесено сключване на граждански брак. Съветници предупредиха, че тези такси могат да бъдат атакувани в съда, тъй като няма финансова обосновка за тях. Включително беше направено предложение наредбата да бъде върната за преразглеждане в комисията по финанси и бюджет и на следващо заседание да бъде гласувана. Предложението беше отхвърлено, както не беше прието и предложението спорните такси да бъдат намалени. В крайна сметка с 28 – „за”, 1 – „против” и 7 – „въздаржал се”, наредбата беше приета. Така таксите, предизвикали най-бурни спорове, останаха следните – 100 лв. за сключване на граждански брак, вместо исканите 50 лв. и 300 лв. за изнесено сключване на граждански брак, вместо предложените 150 лв. За дейности по изнесено сключване на граждански брак в културни институти или така наречените знакови места в Плевен таксата е 700 лв. Последните две услуги бяха окачествени като ВИП, което предизвика въпроса има ли право Общината да предлага и срещу какво такива ВИП услуги.

След тежкия дебат по наредбата, съветниците дадоха воля на друг вид емоции и въпросът за определяне формата на управление на горски територии – общинска собственост съгласно Закона за горите премина в значително по-фриволна атмосфера. В процеса на дискусията се подхвърлиха реплики за дебелината на панталоните на политика и колко пощипвания  от опонентите могат да понесат. За да се върнат към сериозния тон, беше поискана почивка.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...