Акценти
Начало / Общество / Съветниците отказаха да обсъдят преместването на Центъра за социална рехабилитация и интеграция

Съветниците отказаха да обсъдят преместването на Центъра за социална рехабилитация и интеграция

Предложението за преместване на Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Плевен от бул. „Скобелев“ 20 на бул. „Русе“ /в сградата на Стоматологията/ отпадна от дневния ред на заседанието на Общински съвет – Плевен на сесията. За решението информира председателят на местния парламент Мартин Митев.

„Аз лично съм против това преместване, защото считам, че клиентите на този Център се чувстват по-добре в средата, в която се намира той в момента. Мястото на бул. „Скобелев“ е подходящо, имал съм срещи и с родители на деца, които посещават Центъра, и те споделят това мнение. С две думи – самите ползватели на услугите му са против преместването и те желаят да останат в близост до парка. Смятам, че в момента Центърът работи добре, ползвателите му са доволни и не виждам смисъл нещо работещо да се премества по неясни за мен лично причини“, коментира Мартин Митев.

Центърът за социална рехабилитация и интеграция в Плевен е разкрит с решение от 15 март 2001 г. на Общински съвет – Плевен, с осигурена издръжка от общинския бюджет. Със свое решение от 29 септември 2005 г. местният парламент отменя предходния си акт в тази връзка и разкрива, считано от 1 януари 2006 г. Център за социална рехабилитация и интеграция в имот частна общинска собственост на бул. „Скобелев“ 20, бл.2, вх.В, но вече като делегирана от държавата дейност с капацитет от 30 места и с 9 души персонал. Няколко години по-късно, след проверка от Инспектора към Агенцията за социално подпомагане /АСП/, със заповед на изп.директор на Агенцията, считано от 1 януари 2009 г. капацитета на Центъра е намален от 30 на 20 места, а персонала – от 9 на 6 души. Няколко години по-късно – през 2013 г., от АСП е утвърдено Методическо ръководство за условията и реда за предоставяне на социалната услуга. Според указанията в цитирания документ, в случая с Плевен, се твърди, че предлаганата социална услуга не отговаря на заложените изисквания за достъпна среда, брой помещения и специалисти. Това са част и от мотивите за исканото преместване на Центъра на новия адрес на бул. „Русе“ №1. Там има свободни помещения на четвъртия етаж, които след ремонт ще отговарят на изискванията за ЦСРИ и ще могат да бъдат използвани, се посочваше още в предложението, внесено от кмета на Плевен Георг Спартански.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...