Акценти
Начало / Здравеопазване / Съветниците не приеха измененията в договора за приватизационна продажба на ДКЦ 1 – Плевен

Съветниците не приеха измененията в договора за приватизационна продажба на ДКЦ 1 – Плевен

Общински съвет – Плевен не прие измененията на точки от договора за приватизационна продажба на 23 231 дяла, представляващи 100 % от капитала на „ДКЦ 1 – Плевен“ ЕООД. С 32 гласа „за“ и нито един въздържал се или против, съветниците отхвърлиха искането за изменения по време на провелата се днес извънредна сесия.

В предложението е записано, че на 23 август 2011 г. между Община Плевен и „Медицински център – Полимед – 21“ ЕООД – гр. Плевен е сключен договор за приватизационна продажба, с който кметът на Община Плевен в качеството на продавач, оправомощен с решения на Общинския съвет от август 2009 г. и май 2011 г., е прехвърлил на купувача „Медицински център – Полимед – 21“ правото на собственост върху 23 231 дяла, представляващи 100% от капитала на ДКЦ 1 – Плевен“ ЕООД, срещу цена от 625 000 лв.

Купувачът се задължил да запази предмета на дейност на Дружеството като лечебно заведение и предназначението на недвижимото му имущество, да не прехвърля на трето лице собствеността върху продаваните дялове или част от тях за срок от 10 години, да поддържа средносписъчния състав на персонала на Дружеството не по-малък от 41 човека за срок от 5 години и да не допуска ликвидация, несъстоятелност или преобразуване на Дружеството за срок от 10 години. При неизпълнение на посочените задължения в договора повече от 1 месец, е предвидено, че приватизационният договор се разваля без предизвестие и купувачът заплаща неустойка в размер на 100% от продажната цена.

Във връзка с изброените клаузи в договора срещу Община Плевен е постъпила искова молба от „Медицински център – Полимед – 21“, по която е образувано търговско дело в Окръжен съд – Плевен. От Медицинския център претендират за изменение на договора в тази му част, но съветниците не уважиха исканията.

Искането е в клаузите, свързани със задължението да не прехвърля на трето лице собствеността върху продаваните дялове или част от тях за срок от 10 години и да не допуска ликвидация, несъстоятелност или преобразуване на Дружеството за срок от 10 години, като предложението бе срокът да се намали от 10 на 5 години. Другата искана промяна в договора бе свързана с неизпълнение на посочените задължения в договора, която гласи, че при повече от 1 месец, приватизационният договор се разваля без предизвестие и купувачът се задължава да плати неустойка в размер на 100% от продажната цена. Предложението бе срокът от 1 месец да се замени с 12 месеца.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...