Акценти
Начало / Общество / Съветниците дадоха „зелена улица” за разчистване на бурените в Плевен

Съветниците дадоха „зелена улица” за разчистване на бурените в Плевен

общински съветници

Два часа продължиха снощи дебатите по време на извънредната сесия на Общинския съвет, на която съветниците трябваше да гласуват  предложението за сключване на договор с фирма „Паркстрой” за поддържане на зелените площи в общината.  След дадена почивка от 10 минути, в крайна сметка всичките присъстващи 33-ма съветници дадоха единодушна подкрепа кметът да предприеме необходимите действия за сключване на такъв договор.

И така беше дадена „зелена улица” за разчистване на бурените, които завладяха града ни, заради проточилите се близо година и половина проблеми около обществената поръчка, която фирма „Паркстрой” не успя да спечели.

Основният дебат вчера беше около цените на дейностите, включени в приложение към договора. Съветниците поискаха още отговор от шефа на фирмата Красимир Петров ще е в състояние ли да изпълни поетите ангажименти по договора или  ще се наложи да наеме подизпълнители. Съветниците изразиха опасение, че това може да превърне фирмата в „пощенска кутия” за изтичане на средства към други лица и фирми.

Красимир Петров

От обясненията на Красимир Петров стана ясно, че от включените в договора 73 позиции цените на 69 са същите, каквито са били и преди 5 години.  А единствено за почистването на речни корита може да се наложи наемането на специализирана техника, обясни още Петров. Съветниците обаче не приеха предложението в договора да бъде включена клауза, според която наемането на подизпълнител да стана само след санкция на Общинския съвет.

Договорът, който Общината ще сключи с фирма „Паркстрой”,  ще е в действие докато  правителството приеме методика за определяне на цените в Закона за обществените поръчки. Очаква се това да стане най-рано през септември и тогава ще се наложи ново гласуване на договор.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...