Акценти
Начало / Последни новини / Събор на седемдесетте апостоли

Събор на седемдесетте апостоли

На 4 януари Православната църква чества паметта на всички 70 апостоли заедно. Този празник се нарича „Събор на седемдесетте апостоли“.

Св. евангелист Лука разказва, че Господ Иисус Христос освен дванадесетте си ученици, които вървели подир него, избрал още седемдесет други, които разпратил по градове и села да проповядват словото му. Той им дал сила да вършат чудеса като доказателство на проповядваната истина и поръчал да не се грижат за житейските си потребности, защото Бог няма да ги остави, а всичкото си внимание да съсредоточат в това – да призовават човеците към вечен живот.

Подир възнесението на Господа светите апостоли тръгнали усърдно да продължат делото, което Христос им завещал. Те обиколили градове и села на обширната Римска империя, като проповядвали навсякъде Словото Божие и кръщавали повярвалите. И разбира се, трябвало да претърпят много беди и гонения: евреи и езичници се въоръжили против тях, затваряли ги в тъмници, предавали ги на мъчения и мъченическа смърт, но те всичко понасяли с търпение и твърдост.

Ето такъв бил животът на светите апостоли, изгонени от една страна, те отивали в друга, така  самото гонение способствало за бързото разпространение на Християнството.

Болшинството от светите апостоли умрели от мъченическа смърт.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...