Акценти
Начало / Здравеопазване / Събития в Плевен по повод Седмицата на донорството

Събития в Плевен по повод Седмицата на донорството

На 26 октомври (сряда) от 10,00 до 14,00 ч. в района на МОЛ-а ще бъде разположен информационен щанд с материали за донорството във връзка с отбелязване на Европейската седмица на донорството. Организатор на събитието е Асоциация „Пулмонална хипертония“. Поканени са студенти по медицина, студенти специалност „Медицински грижи“, доброволци от БЧК. 

На 27 октомври от 17,00 ч. в зала „Гена Димитрова“ на РБ „Христо Смирненски” ще се проведе семинар на тема „Митове и истини за органното донорство и трансплантации в България“. Лектор е д-р Марияна Симеонова, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по трансплантация. Ще присъства и семейство на донор.
Седмицата на донорството и трансплантациите е инициатива на Комитета по органна трансплантация към Съвета на Европа. Отбелязва се всяка втора събота от месец октомври. Тази година през април на заседание на Съвета на Европа бе взето решение Седмицата да не се чества официално в дадена страна, като тази година организацията се падаше на Турция. Така всяка държава самостоятелно отбелязва Седмицата на донорството.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...