Акценти
Начало / Култура / Сцена „Експеримент” на Драматичния театър представя първия си спектакъл

Сцена „Експеримент” на Драматичния театър представя първия си спектакъл

Пиесата „Предградие” на Ерик Богосян е първата постановка на сцена „Експеримент”, която от този творчески сезон търси реализация в Драматичен театър „Иван Радоев”. На 19 декември на Голяма сцена в Драматичния ще бъде премиерата на експерименталната постановка.

Режисьор на спектакъла е младият актьор Веселин Плачков, когото публиката ще може да види на сцената и в една от ролите. Това е и идеята на създадената нова сцена – актьори да се изявяват като режисьори. Замисълът е да се даде свобода в избора на заглавие, в подбора на актьорския състав, както и в интерпретацията на драматургичния текст, обясни директорът на Драмата Илко Иларионов. Преди да стигне до сцена и публика, спектакълът минава през художествен съвет. Това не е цензуриращият художествен съвет от преди години, а всъщност добронамереният поглед на колеги, уточни Илко Иларионов. Три оценки може да получи един експериментален спектакъл от художествения съвет – категорично „не”, категорично „да” или съвет за някои поправки, преди да види бял свят. На първата сесия на сцена „Експеримент” художественият съвет каза своето „да” за „Предградие” на режисьора Веселин Плачков.

„Предградията за нас не са бягство от действителността. Те са самата действителност” –  тези две изречения са в основата на постановката. Актьорската игра ще бъде подкрепена с музика „на живо” на група  TAKING HEED. В ролите освен Веселин Плачков, публиката ще види още  Сергей Константинов, Адриан Филипов, Нина Илиева, Надя Новоселска, Ива Николова, Александър Димитров, Мариета Калъпова, Генадий Николов.

Сценографията и костюмите са на Емил Янакиев.

Успешен ли е експериментът  с  „Предградие”  ще се разбере на 19 декември от 19 часа. Билетите вече се продават.

Следващата сесия на сцена „Експеримент” е от 1 март до 15 април 2013 г.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...